Brazii se plantează în luna decembrie

Este perioada când încep vânzările brazilor de Crăciun. Creșterea coniferelor este o afacere frumoasă și profitabilă. Munca depusă pentru dezvoltarea unei pepiniere este imensă și necesită cunoștințe temeinice.

”Noi ne aflăm în ocolul silvic Căpriana, în cantonul nr. 3, unde nemijlocit într-o plantație special organizată pentru creșterea pomilor de Crăciun din specia molid obișnuit ”picea abies”. În cealaltă unitate amenajistică avem și exemplare de dimensiuni mai mari. Aici este o plantație din 2016, are 4 ani de zile. La moment în cadrul întreprinderii, pe o suprafață de aproximativ 6 ha, mai exact 5,8 ha ocupă suprafața cu plantație de pomi de Crăciun din special molid cu dimensiuni cuprinse între 50 cm și cel mai înalt exemplar la noi este de 25 m”, spune Sergiu Chihai, inginer șef silvicultură Strășeni.

 Pepiniera de brazi din Strășeni este condusă de Agenția Moldsilva, autoritate administrativă centrală în domeniu care în această perioadă a anului depune eforturi pentru a oferi oamenilor pomi decorativi.

”Este o perioadă potrivită pentru replantarea pomilor de Crăciun, mai corect a plantelor de rășinoase, sau a plantelor decorative, dar ei sunt crescuți în special pentru sărbătorile de iarnă, pentru pomii de Crăciun”, specifică Sergiu Chihai.   

În ceea ce privește plantarea, distanța între puieți diferă, iar adâncimea este determinată de mărimea balotului de pământ. Pentru a ajunge la o înălțime de 1,5-2 metri și o coroană bogată, arborii au nevoie de aproximativ de 8 ani.

”Pentru anul 2020 este preconizată recoltarea a circa 15 mii de exemplare din specia molid, dar într-adevăr în ultima perioadă, sau în ultimii ani este o tendință de a folosi pentru sărbătorile de iarnă pomi cu rădăcina protejată, sau cu bal de pământ la rădăcină, care ulterior sunt replantați în spațiul verde pe lângă casă, la școală, grădiniță, oriunde, în parcuri, oriunde poate fi replantat”, mai adaugă specialistul.

Puieții sunt aduși din România, fiind aclimatizați la condițiile locale. În decurs de un an, doi de la sădire, încep lucrările de întreținere.

”Este important ca acest exemplar să fie corect săpat, corect legat la rădăcină ca să nu piardă din pământul și cât mai puțin să vătămăm rădăcina exemplarului care trebuie să-i asigurăm continuitate și eventual la timp, să nu-l ținem prea mult timp în casă la căldură pentru că el va intra în vegetație și va crește. Imediat ce au trecut sărbătorile, să-l putem replanta în spațiul verde. La jumătate de octombrie, începutul lui noiembrie, plantele, majoritatea intră în repaus vegetativ, adică nu și-au încetinit creșterea, dar au un proces fiziologic foarte diminuat. Este perioada optimă când putem replanta plantele, inclusiv plantele decorative inclusiv molidul care-l avem în pepinieră”, menționează inginerul.  

Deși pomii sunt plantați odată, dezvoltarea lor este diferită. Iar acest lucru se vede aruncând o privire în pepinieră.