Bondarii care obțin un impuls de cofeină sunt mai capabile să-și amintească mirosurile florilor specifice, ajutându-le să le hrănească în viitor, relatează NEWSCIENTIST.
Cofeina pare să îmbunătățească abilitățile de învățare și memorie ale albinelor, chiar dacă nu există cofeină în florile pe care le aleg în cele din urmă. Cercetările anterioare au arătat că albinele au o preferință pentru florile cu nectar cu cofeină naturală, cum ar fi plantele de cafea și citrice, dar nu a fost clar dacă cofeina și-a îmbunătățit performanța sau dacă au dorit de fapt cofeina în sine.
Sarah Arnold și Jan-Hendrik Dudenhöffer de la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, au creat un miros sintetic de flori de căpșuni, care nu sunt cofeinizate în mod natural, și l-au furnizat împreună cu apă de zahăr pentru a le hrăni albinelor de laborator din cuiburile lor. Apoi au adăugat o doză mică, fără gust de cofeină la nectar în aproximativ jumătate din aceste cuiburi. Cercetătorii au hrănit, de asemenea, apă de zahăr neparfumată unui grup de control al albinelor.
Începând a doua zi, Dudenhöffer a lăsat albinele să exploreze o zonă care conține opt roboți asemănători florilor care ar distribui nectar sintetic atunci când albinele au aterizat pe ele, apoi s-au reumplut singure. Jumătate din roboți miroseau a flori de căpșuni, iar cealaltă jumătate mirosea a linalool, un miros găsit în multe feluri de flori, dar nu și plante de căpșuni. Toți roboții au oferit nectar dulce ca un tratament, dar niciunul dintre ei nu conțin cofeină.
Albinele care s-au hrănit cu apă neutră de zahăr în cuiburi nu au arătat nici o preferință pentru niciunul dintre roboții florali, vizitându-i pe cei cu miros de căpșuni aproximativ jumătate din timp. Cei care au fost hrăniți cu un nectar de flori de căpșuni fără cofeină au selectat mai frecvent roboții cu miros de căpșuni – aproximativ 60 la sută din timp.
Albinele care avuseseră cofeină în nectarul lor de căpșuni, însă, au arătat o preferință puternică pentru roboții parfumați cu căpșuni, vizitându-i 70% din timp, spune Arnold. În plus, au învățat să treptat mai repede pe măsură ce se hrăneau – chiar mai mult decât albinele care nu avuseseră cofeină.
„Anticipăm că expunerea la cafeină-miros-zahăr pe care albinele o aveau în cuib le-a ajutat să-și formeze o amintire puternică că mirosul sintetic al florii de căpșuni era„ bun ”și ulterior au căutat mirosul”, spune ea. „Se pare că și-au amintit acea experiență mai puternică și mai mult timp.”
Practic vorbind, acest lucru sugerează că albinele ar putea învăța să asocieze mirosurile specifice ale culturilor unui fermier cu un gust dulce al acesteia în cuiburi, completat cu o notă de cofeină.