Bolile păsărilor de curte: principalele afecțiuni ale curcilor
Seria „bolilor păsărilor din gospodărie” o continuăm azi cu un articol despre principalele boli care pot afecta puii de curcă. Este important să descoperim primele semne de boală din timp pentru a putea trata puii și a preveni pierderi de efectiv.
Iată lista cu principalele boli ale puilor de curcă:
- Histomonoza (boala capului negru)
Boala capului negru este considerată o boală infecțioasă, deoarece se răspândește rapid și poate afecta un număr mare de păsări. Aceasta se declanșează la puii de curcă cu vârsta de 2-3 luni.
Semne ale bolii:
- Depresie
- Lipsa poftei de mâncare
- Dezvoltare precară
- Diaree de culoare galbenă ca sulful și urât mirositoare
- Slăbire exagerată
- Culoarea cenușiu-albăstruie a carunculilor la curcani și bărbițelor la găină
- Sânge în fecale (pui de găină)
Cauzele apariției bolii:
Infectarea puilor de curcă se face în principal din cauza răspândirii ouălor viermilor de histomone prin fecale de către găinile adulte. Contaminarea cu histomonoză la curci este în strânsă legătură cu coabitarea găinilor și puilor în același adăpost. De asemenea, alte modalități de infestare o reprezintă prin ingerarea ouălor parazitului odată cu apa și hrana, dar și prin consumarea râmelor infestate.
Măsuri de prevenție:
Focarele apar de obicei primăvara și vara. Pentru prevenirea bolii administrați în apa de băut Herbatop Tricho Plus, adjuvant în profilaxia și tratamentul histomonozei, bogat în extracte de plante medicinale. Se administrează 4-5 mililitri la un litru de apă, timp de 7-10 zile.
- Coccidioza (diaree severă cu sânge)
Coccidioza este o boală intestinală provocată de un parazit ce atacă multe tipuri de păsări printre care si puii de curcă. Afectează peretele intestinal al puilor de curcă în momentul în care apare în tractul digestiv.
Simptome:
- Apetit slab sau fără poftă de mâncare;
- Diaree cu urme de sânge;
- Lipsa de mobilitate,
- Somnolență;
- Modificarea penajului.
Cauzele apariției bolii:
Coccidioza este cauzată de protozoare, coccide, care se transmit păsărilor prin furaje sau apă. Boala este extrem de periculoasă, deoarece duce la o dezvoltare precară și chiar la deces.
Măsuri de prevenție:
Puteți administra în apa de băut HerbaTop Cocci-Plus: 4-5 mililitri la un litru de apă, timp de 7-10 zile. Tratamentul va fi repetat lunar.
Va urma.