Bolile la cultura de mazăre: simptome

Mazarea este o planta anuala ierboasa incadrata in categoria leguminoaselor, producția fiind folosită in alimentatia oamenilor si animalelor. Specia poate fi afectata de viroze, bacterioze si micoze si este importanta identificarea lor la timpul potrivit, pentru un tratament prompt si prevenirea pierderilor.

Mozaicul mazării

Este o viroza care afecteaza frunzele, cu consecinte grave asupra intregii plante. Pe frunze apar dungi verde inchis, care se extind si ii dau un aspect mozaicat. Plantele raman mici, se ramifica foarte mult, frunzele se incretesc.

Boala afecteaza si alte leguminoase, de aceea e importanta cultivarea separata. Se poate opta pentru soiuri rezistente.

Arsura bacteriana a mazarii

Este o bacterioza care debuteaza cu aparitia unor pete mici si ascutite, aparent umede, care se extind si se unesc sub forma unor dungi maronii. Infectia afecteaza florile si pastaile: florile si primele pastai se usuca, iar pastaile care se formeaza sunt seci.

Boala este relativ usor de recunoscut din cauza exsudatului bacterian, care arata ca niste picaturi lipicioase, galbui, pe suprafata zonelor afectate.

Pentru ca transmiterea se face prin seminte, este esentiala utilizarea de material saditor sanatos.

Mana

Mana imbolnaveste in primul rand frunzele bazale, dar poate afecta si restul frunzelor si pastaile, in atacurile puternice. Boala se manifesta prin aparitia unor pete galbui pe suprafata frunzelor si a unui puf cenusiu pe partea inferioara a acestora. Aceleasi pete se pot extinde si pe pastai, simultan cu afectarea boabelor, daca nu se intervine la timp.

Pentru prevenirea manei este importanta rotatia corecta a culturilor, cu folosirea regulata de erbicide pentru buruieni, dar si evitarea irigarii prin aspersiune. Alegerea de hibrizi rezistenti este o alta metoda eficienta de protejare a productiei.

Fainarea

Fainarea este usor de recunoscut pentru ca afecteaza intreaga planta, pe suprafata careia apare un strat fin, albicios, prafos, care determina necrozarea tesuturilor bolnave. Este o infectie fungica ce se trateaza cu fungicide specifice, dar poate fi prevenita prin rotatia culturilor si distrugerea resturilor vegetale.

Antracnoza

In antracnoza sunt afectate in special frunzele si boabele, pe care apar pete de culoare cafenie-neagra. Boabele sunt incretite, mici si patate si isi pierd valoarea. In infestatiile masive, petele apar si pe frunze, si pe tulpini. Există soluții omologate și eficiente pentru prevenirea acestei boli.

Putregaiul alb

Petele moi si umede care apar pe tulpini se datoreaza unei ciuperci care se poate extinde pe ramificatii si pe frunze. Aceste zone umede se maresc, se unesc si distrug inclusiv pastaile. Puful alb care se observa pe planta reprezinta fructificatiile ciupercii, de aceea este important ca resturile vegetale sa fie stranse, iar plantele afectate sa fie eliminate cat mai repede din cultura. Poți aplica fungicide care previn instalarea acestei boli în cultură.

Rugina la mazare

Este o boala fungica ce apare cu precadere in perioada infloririi. Rugina afecteaza toate organele verzi, determinand aparitia de pete mici si galbene pe suprafata frunzelor si de pustule cenusii pe partea inferioara a acestora. Frunzele afectate se usuca simultan cu tulpina, ceea ce determina pierderi importante. Pentru prevenirea ruginei se pot folosi fungicide dedicate.

Fuzarioza

Fusarioza debuteaza discret, cu ofilirea frunzelor bazale, urmata de ofilirea intregii plante. Pe tulpina, in sectiune, se observa brunificarea vaselor, iar pe suprafata acesteia apare un material alb, asemanator paslei.

Sursă: stiriagricole.ro