Bolea: Republica Moldova dispune de 88 de sisteme centralizate de irigare, dintre care doar 24 sunt funcționale

Republica Moldova dispune de 88 de sisteme centralizate de irigare, dintre care doar 24 sunt funcționale. Datele au fost prezentate de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la postul TVR Moldova. Astfel, oficialul a precizat că pentru a reabilita și celelalte sisteme, autoritățile au creat o nouă structură, după modelul existent de mai mulți ani în România.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Ministerului Agriculturii i-a luat un an și trei luni ca să formăm o agenție care să preia tot ce ține de sistemele de irigare. Acum are loc procesul de transmitere de la „Apele Moldovei” la ANIF a tot ce înseamnă sisteme centralizate de irigare. Noi avem 88 în R. Moldova, dintre ele 24 sunt funcționale, restul sunt ruine complete, dar noi le luăm, le intabulăm și atunci când acolo vor fi organizate asociații utilizatorilor de apă, agricultori care sunt gata să investească, noi ca și stat vom identifica bani.”

Totodată, Vladimir Bolea a menționat că, în viitorul apropiat, autoritățile își propun să reabiliteze trei stații centralizate de irigare.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Avem trei stațiuni centralizate de irigare mari – Sud Vest – Etulia-Alexandru Ioan Cuza – mari producători de nuc, cea mai mare plantație de viță de vie făcută de trei producători. Sud-Est – Ștefan Vodă – avem trei localități care vor fi unite de o stație tehnologică de irigare – producătorii de cireșe, prună, struguri și legumicultori – au făcut investiții foarte mari acești agricultori și au construit așa –numita rețea secundară de irigare și au nevoie centralizat să ajungă apa până la rețea. Și vorbim de nordul R. Moldova – despre Briceni. Pentru aceste trei proiecte noi am identificat prima sumă și ea este de 20 de milioane de dolari.”

Amintim că, la finele anului trecut, la Chișinău, a fost lansat Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură, care are o valoare de 55 milioane dolari și va fi implementat până în anul 2029. Din cele 55 de milioane – 25 vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.