Bolea: nu există premise pentru majorarea prețului la ulei

Nu există premise pentru majorarea prețului la ulei. Afirmația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea. Potrivit lui, până săptămâna viitoare, compania procesatoare și producătoare de ulei trebuie să finalizeze procesul de achiziție  a cantităților angro de floarea soarelui, după care se va discuta cu agricultorii următori pașii. 

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Nu există premise pentru majorarea de prețuri la uleiul, care este consumat de cetățenii din Republica Moldova. La Ministerul Agriculturii au avut loc 2 ședințe și au participat producătorii de floarea soarelui și procesatorii. Joi vom avea o a treia ședință la care noi vom pune punctul. Deci până joi compania procesatoare și producătoare de ulei trebuie să finalizeze procesul de achiziție  a cantităților angro, după care vom vorbi cu agricultorii pașii care urmează să fie făcuți”.

Bolea a infirmat că în Republica Moldova ar exista o criză de ulei.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Nu există nicio criză a uleiului, vorbim despre o cantitate infirmă care se consumă din tot ce producem noi. Conform datelor din statistică au fost produse în jur de 800 de mii de tone de floarea soarelui în 2024 pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit datelor procesatorului la ultima ședință, ei au spus că Republica Moldova ei procesează și îmbuteliază și vând pe teritoriul Republicii Moldova 25 de mii până la 30 de mii de tone de floarea soarelui, infirm de puțin.”

Amintim că la sfârșitul lunii martie, cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova şi-a sistat activitatea. Motivul invocat de administraţia fabricii este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului. Astfel, compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează. Atunci, administratoarea companiei a menționat că întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de o mie de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui, respectiv pentru a funcţiona în continuare sunt necesare cantităţi mari, pe care nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.