Boboteaza, una dintre cele mai mari sărbători creștine

Boboteaza încheie perioada sărbătorilor de iarnă și înseamnă ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Sfântul Ioan, în apele Iordanului.

În această zi, în biserici are loc sfințirea apei. Pregătirea acestui ritual se face cu multă atenție, în fiecare comunitate. Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei, într-un spațiu mai larg,  unde să fie cel puțin o fântână, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, sau în curtea bisericii.

În această zi nu se spală rufe, deoarece toate apele sunt sfințite și nu se dă nimic cu împrumut. Se spune că apa sfințită, numită agheasma mare, adusă de la biserică, are puteri miraculoase. Cu doar câteva picături poți vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se crede că agheasma curăță casa de duhurile rele.

Tradiția susține că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, vom avea parte de o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, roadele vor fi bogate, iar dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi un an cu belșug.