Blocajul de pe piața porumbului. Vor fi despăgubiți fermierii?
O parte din agricultorii din țară trag alarma cu privire la blocajul de pe piața porumbului din cauza situației aprovizionării cu gaz. Acesta nu poate fi recoltat în multe zone, deoarece nu există loc unde să poată fi depozitat. Costurile sunt prea mari, la această oră, pentru preluarea și uscarea recoltei.
SERGIU STEFANCO, fermier, r. Căușeni: Noi am avut ocazia 2,3 săptămâni să recoltăm porumbul cu umiditatea cu 15, 16%, când cerința este 14%, adică trebuia uscat 2%. La prețul care era atunci la gaz și temperaturile care erau afară, uscătoriile din țară practic au stat pentru că aveau limită de folosire a gazului. O întrebare logică: de ce noi nu am uscat atunci când era cu umiditate de 15%? Atunci toți au stat și acum suntem nevoiți să-l uscăm cu 20%, 18%, și cu prețul gazului mult mai mare? Întrebarea mea către domnul ministru este dacă noi, fermierii, o să fim depăgubiți la aceste pierderi?
VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Eu cred că porumbul n-a fost recoltat în luna octombrie nu de aceea că nu a fost gaz, dar din considerentele că în acest an, practic toate culturile agricole au întârziat cu 2-3 săptămâni și porumbul nu era gata pentru a fi recoltat. Într-adevăr a coincis inclusiv și cu criza din sectorul asigurării cu gaze naturale.
Oficialul a accentuat că porumbul este o cultură rezistentă, care va salva situația în acest an, inclusiv cu roadă bogată și este de părere că în pofida faptului că recoltarea va fi efectuată mai târziu, oricum se vor înregistra rezultate foarte bune.
VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Bineînțeles, procesul de umiditate crescând, duce la niște costuri suplimentare. Nu pot să zic astăzi care este soluția exactă și dacă Guvernul va compensa integral sau parțial acea diferență, rămâne să fie discutat.
Fermierii solicită o întâlnire cu factorii responsabili pentru găsirea unei intervenții de urgență. Dacă nu e posibilă o subvenționare, aceștia speră ca autoritățile să găsească cel puțin o soluție de creditare pentru anul viitor, o reeșalonare.