Biodiversitatea în Europa: UE își propune să protejeze 30% din pământ și mare

Odată cu apropierea unui summit ONU privind biodiversitatea în primăvară, 2021 a fost apreciat ca un super an pentru biodiversitate. Ca parte a contribuției sale, Comisia Europeană pregătește legislația pentru a introduce protecție legală pentru 30% din pământ și mare în Europa.

 

Un summit al ONU în China, programat pentru luna mai a acestui an, va discuta acțiunea globală privind biodiversitatea, Uniunea Europeană promovând ideea unui Acord de la Paris pentru biodiversitate.

 

Summitul vine într-un moment critic pentru natura lumii. La nivel global, oamenii de știință au avertizat că un milion din opt milioane de specii sunt amenințate cu dispariția.

 

În Europa, cel mai recent raport privind starea naturii, publicat în octombrie 2020, a avertizat că biodiversitatea este în declin critic. Produs de Agenția Europeană de Mediu, raportul a arătat că peste 60% din specii au un statut „slab” sau „rău”, cele mai amenințate fiind peștii și amfibienii.

 

PROTEJAREA A 30% DIN PĂMÂNT ȘI MARE

 

Comisia Europeană își propune să abordeze acest lucru prin strategia sa privind biodiversitatea, care urmează să deblocheze 20 de miliarde EUR de finanțare pe an pentru protecția naturii.

 

De asemenea, își propune să protejeze în mod legal 30% din pământ și mare până în 2030. Cu toate acestea, doar 14 din cele 27 de țări ale UE s-au înscris la acest obiectiv la Summitul ”One Planet” din ianuarie.

 

Protecția biodiversității în UE este tratată în prezent în cadrul programului de conservare Natura 2000, care acoperă aproximativ 18% din pământul UE și 10% din mare.

 

PIERDEREA BIODIVERSITĂȚII ÎN EUROPA

 

Aceste arii protejate oferă habitate vitale pentru viața animală și vegetală europeană.

 

Dar biodiversitatea se află sub presiune în creștere din cauza schimbărilor climatice, a poluării și a agriculturii. În Europa, 1.677 din 15.060 de specii evaluate sunt amenințate cu dispariția.

 

Directiva UE privind habitatele protejează 1.389 de specii și 233 de habitate. Cu toate acestea, statele membre au raportat doar îmbunătățiri pentru 198 de specii și habitate, potrivit raportului ”State of Nature”.

 

Progresul nu a fost suficient pentru a îndeplini obiectivele strategiei UE pentru biodiversitate pentru 2020. Deci, obiectivele ambițioase ale strategiei 2030 trebuie să fie însoțite de o punere în aplicare puternică pentru a fi eficiente.

 

POLENIZATORI

 

Pierderea biodiversității este o preocupare serioasă atât pentru mediu, cât și pentru economie. Serviciile Eco sistemice furnizate de biodiversitate reprezintă: polenizarea culturilor, purificarea apei, protecția împotriva inundațiilor și sechestrarea carbonului în valoare de aproximativ 125-140 de miliarde de dolari în fiecare an, ce reprezintă mai mult decât PIB-ul global, potrivit OECD.

 

Polenizatorii sunt, de asemenea, esențiali pentru mediu și industriile bazate pe acesta. Mai puțini polenizatori înseamnă că multe specii de plante ar scădea sau dispărea cu totul.

 

În Europa, polenizatorii principali sunt albinele. Cu toate acestea, pesticidele și alte amenințări au dus la o scădere dramatică a numărului lor.

 

PRESIUNI CHEIE

 

Există 67.000 de presiuni individuale asupra biodiversității, potrivit raportului ”State of Nature”. Cele mai raportate presiuni asupra habitatelor și speciilor provin din agricultură. Extinderea urbană, activitățile de agrement, silvicultura nedurabilă și poluarea afectează, de asemenea, afectează natura.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/biodiversity-eu-aims-to-protect-30-of-land-and-sea/