Belarus pune embargo la importul de legume și fructe din UE și SUA

Belarus introduce embargo pentru importul de legume, fructe și nuci din UE, SUA și alte țări europene. Acest embargo confirmă îngrijorările exprimate de EastFruit într-un articol publicat anterior cu privire la o posibilă interdicție a importului de fructe și legume din partea Belarusului. Conducerea Republicii a decis să impună un impozit suplimentar propriilor cetățeni și să restricționeze accesul acestora la legume, fructe, pomuşoare și nuci de calitate începând cu 1 ianuarie 2022 – decretul guvernamental fiind publicat în data de 7 decembrie 2021 pe Portalul Național Juridic – Internet al Republicii Belarus.

Dintre surprizele neaşteptate, se remarcă absența Ucrainei din lista țărilor în care importul de fructe și legume a fost interzis. De asemenea, neașteptată a fost includerea țărilor din afara UE în această listă. Prin urmare, au fost incluse nu doar SUA, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Islanda și Irlanda de Nord, ci și țări precum Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru, ţări care nu se află sub anumite sancțiuni rusești. Totodată, Serbia, care în mod tradiţional se află  în relaţii bune cu Federaţia Rusă, nu a fost inclusă în lista țărilor din care a fost interzis importul de legume și fructe.

Analiștii EastFruit au încercat să analizeze cine sunt beneficiarii acestui embargo și cum se va reflecta acest lucru asupra  afacerilor cu fructe şi legume în Belarus și Rusia. La urma urmei, nu este un secret faptul că Belarus a constituit un punct de tranzit major al alimentelor interzise în Federația Rusă către pieţele acestei țări. Prin urmare, prin introducerea embargoului pentru aceste țări, Belarus nu numai că majorează prețurile și limitează alegerea consumatorilor săi, dar îi privează și pe antreprenorii implicați în comerțul cu fructe și legume de venituri suplimentare considerabile. Totodată, pe lângă legume, fructe, pomuşoare și nuci, Belarus a interzis și importul de carne și păsări de curte, produse lactate, produse din carne, produse de cofetărie și alte produse alimentare.

Trebuie înțeles faptul că interzicerea importului de produse din UE are un impact major asupra țărilor care nu se află sub aceste interdicţii, nu doar prin facilitarea accesului la piața din Belarus, ci și prin interzicerea de facto a re-exportului de fructe și legume din țările UE către Federația Rusă. Acest lucru va duce la creșterea prețurilor la fructe și legume chiar şi în Rusia, deși ele deja au atins cote maxime record.

Cine va pierde de pe urma embargoului din Belarus?

Principalele pierderi vor fi suportate de consumatorii de legume și fructe din Belarus și Rusia. Ei vor trebui să plătească mai mult, însă pentru produse de calitate inferioară.

Dintre toate țările, Polonia, Spania, Țările de Jos, Belgia și Grecia vor suferi cele mai mari pierderi. Pierderile totale ale exportatorilor de fructe și legume din UE se vor ridica la aproximativ 300 de milioane de dolari pe an. În principiu, pătrunderea pe noi piețe de desfacere nu va fi atât de dificilă pentru marea majoritate a ţărilor, cu excepția Poloniei. Cu toate acestea, agricultorii din UE vor suferi pierderi semnificative.

Restul țărilor care au intrat sub această interdicție, cel mai probabil, nici măcar nu vor observa impactul acestui embargo asupra afacerii cu fructe și legume, însă pentru o ţară mică, precum Macedonia de Nord, pierderea de 10 milioane de dolari din exporturi se va face resimţită destul de puternic.

Cine va beneficia de pe urma acestui embargo?

Poate sună ciudat, dar acest embargo devine destul de benefic pentru Ucraina, care deja va putea exporta pe piaţa din Belarus mult mai multe mere și alte fructe, iar în acest an, chiar şi legume și cartofi. Ucraina fiind ţară vecină cu Belarus, exportă anual fructe și legume proaspete în valoare de 20-30 de milioane de dolari.

În contextul crizei instalate pe piața de mere proaspete din anul curent, acest embargo va fi un adevărat cadou pentru Ucraina, deoarece prețurile la mere aici rămân extrem de mici, mai ales pe segmentul soiurilor vechi şi care sunt la mare căutare doar în Rusia și Belarus. Pe fonul lipsei concurenței din partea Poloniei, vânzările de mere ar putea crește de la 1 ianuarie, deși, desigur, până la sfârșitul anului, importatorii vor încerca să achiziţioneze cât mai multe produse din UE. De asemenea, în acest an, Belarus importă în mod activ morcovi, cartofi, legume congelate și roșii de seră din Ucraina. În timpul sezonului, Ucraina exportă activ legume, pomuşoare și fructe în Belarus și, prin intermediul acesteia, în Federația Rusă.

Totuși, trebuie de luat în considerare faptul că și Ucraina poate fi inclusă în acest decret în orice moment.

Acest embargo devine benefic şi pentru Moldova. Aici, se atestă o situație similară ca şi în Ucraina cu merele – există multe soiuri vechi care vor fi mai ușor comercializate acum în Belarus. Moldova va putea, de asemenea, să-şi crească vânzările de struguri de masă, deși anul acesta, stocurile sale în depozite nu sunt cele mai mari. În sezonul estival, multe fructe și pomuşoare din Moldova își vor găsi mai ușor drumul spre piețele din Federația Rusă și Belarus. Un beneficiu potențial suplimentar ar fi creșterea reexportului de produse din UE către Federația Rusă prin Moldova.

Embargoul va aduce beneficii și Serbiei. Până la urmă, această țară nu este inclusă în listă, ceea ce înseamnă că situația comercializării merelor spre Belarus se va îmbunătăți ușor, deși la moment, prioritatea acestei direcții de export pentru Serbia nu se află în prim plan. În sezonul activ, Serbia exportă o cantitate semnificativă de fructe sâmburoase și afine pe piața din Rusia și, parțial, pe piața din Belarus. Apropo, Serbia poate deveni un hub de reexport pentru Federația Rusă în locul Belarusului, deși în urmă cu câțiva ani a existat un scandal în acest sens și de atunci volumul reexportului a scăzut brusc.

Interdicția va aduce beneficii și țărilor din Asia Centrală, precum: Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan și Kârgâzstan. Cu toate acestea, profitabilitatea acestui lucru nu va fi atât de evident, din moment ce Belarus nu cumpără foarte multe produse din aceste țări, iar logistica rămâne a fi complicată și costisitoare. Prin urmare, pe fonul lipsei de alternative, Belarus poate crește importurile de fructe sâmburoase și legume timpurii din aceste țări. Într-o măsură mult mai mică, Georgia va beneficia şi ea de pe urma acsetui lucru.

Turcia va avea parte de multiple beneficii din acest embargo, deoarece este practic singura țară care poate înlocui aproape complet toate bunurile pe care Belarus nu le va putea achiziționa din UE. Totodată, şi situația de pe piața rusă poate deveni mai favorabilă. De asemenea, această conjuncture este benefică şi pentru Iran.

Şi exportatorii de citrice din Maroc și Egipt vor avea posibilitatea să-şi crească vânzările pe piața din Belarus în absența concurenței din Spania, Grecia și Italia.

 

Sursă: east-fruit.com