Bazinul râului Nistru, într-o stare ecologică catastrofală

Bazinul râului Nistru se află într-o stare ecologică catastrofală, spune președintele Asociației EcoDava, Igor Sîrbu. Într-o postare pe pagina sa de facebook, acesta menționează că râul Nistru seamănă acum mai mult cu o mlaștină iar adâncimea este pe alocuri până la un metru.

„Pe teritoriul ucrainean, sunt foarte multe fabrici de producere a îngrășămintelor pe bază de potasiu, vechi depozite de pesticide foarte nocive, periculoase pentru sănătatea oamenilor, fiind în imediată apropiere a râului, vechi și uzate, acestea fac ca deșeurile să ajungă în apele Nistrului”, spune Igor Sîrbu.

Totodată acesta menționează că problema râului este una majoră și depinde nu doar de poluare, dar și de faptul că în Ucraina pe Nistru se construiesc în ultimul timp noi lacuri de acumulare și noduri hidrotehnice, care au dus la schimbări radicale. Cu regret, temperaturile şi regimul hidrologic au dus la aceea că 80% din fauna râului a dispărut, iar fluxul de apă care ajunge pe teritoriul Republicii Moldova a scăzut brusc.

”Cu toate că în anul 2013 a fost semnat un document între Moldova și Ucraina ce prevede protecția și dezvoltarea durabilă a bazinului râului Nistru. Până în prezent nu s-a făcut nimic, iar acțiunile care urmau să fie întreprinse au rămas doar pe hârtie”, a mai scris președintele EcoDava.

Pentru Republica Moldova apa din râul Nistru este una vitală. Rezervorul strategic de apă potabilă a capitalei este lacul Ghidighici, care prin intermediul râului Bîc, care la fel este extrem de poluat, în ultimii 30 de ani a depozitat în lac canalizarea orașelor Călăraș și Strășeni fără de careva prefiltrare, transformând rezervorul strategic de apă potabilă a capitalei, într-un imens colector de canalizare, formând și aici o periculoasă bombă ecologică.

”Cerem conducerii Republicii Moldova o reacţie imediată pentru a preveni o tragedie ecologică!!! Cu părere de rău, pierdem fluviul nostru principal şi altul nu avem. În timp ce autoritățile ambelor state sunt preocupate de politică, poluarea masivă a râului Nistru se răsfrânge atât asupra populației din Moldova, cât şi asupra cetățenilor ucraineni…”, a concluzionat Sîrbu.

 

sursa: noi.md