Apele poluate, pericol pentru sănătate

 La 22 martie este marcată Ziua Mondială a Apei, instituită pentru a atrage atenția tuturor asupra problemelor legate de apă, cu care se confruntă unele regiuni de pe glob.

În Republica Moldova, la sate, majoritatea folosesc apa din izvoare și fântâni. Oamenii cred că e curată și bună pentru consum, pentru că au grijă să curețe fântânile regulat.

„Noi luăm apa din fântână, apa e normală, nu știu din punct de vedere medical cum este aceasta.”

„Să vă spun drept, apa conține tare multe săruri, când o fierbi așa mult se lasă la fund, nu e chiar calitativ. Noi acasă curățim fântâna odată în an. ”

„La fântână este foarte bună, curăț fântâna de două ori pe an.”

„Calitatea apei este foarte bună, am fântână lângă casă unde apa e gustoasă, multă lume i-a de acolo, fierb fasole și mazăre foarte repede, este apă care e mai slabă , dar este și mai puternică.”

 

Dar cum stau lucrurile de fapt, știu doar specialiștii. Conform acestora, nu numai apele de suprafață sunt de o calitate proastă, dar și cele subterane.      

„Astăzi, de Ziua Apelor, ne gândim cu toții la ce calitate a apei avem în Republica Moldova. Vorbim despre protecția mediului, în special ne interesează apele de suprafață, adică râurile și lacurile noastre. Din păcate, apa este poluată, au nota 4-5, iar asta ar însemna foarte poluate. Râurile mici, per general, sunt într-o stare de degradare. Acolo, poluarea este la o cotă maximă, iar de vină este factorul uman. Oamenii aruncă deșeuri în râuri, încă nu s-au dezvățat să trateze râurile ca niște râpi.”

Lilia Curchi, director executiv, Asociația Jurnaliștilor de Mediu

  În țara noastră, aproximativ 15-20% din incidența de diaree acută și hepatita A, precum și aproximativ 25% din bolile gastrointestinale și 100% din incidența fluorozei dentare sunt cauzate de apă.

Din cauza lipsei de investiții capitale și întreținerii slabe continue în ultimii 20 de ani, cel puțin o jumătate din infrastructura existentă a serviciilor de apă și canalizare are nevoie de reparații sau reabilitare serioasă.