Bani aruncați în vânt: Salubrizare cu probleme în Edineț

Plătesc sute de mii de lei, dar orașul este murdar. Primarul municipiului Edineț acuză administrația întreprinderii responsabile de salubrizarea orașului de incompetență. Gospodăria Comunal-Locativă ar fi gestionată greșit de actualul director care nu-și pune angajații la muncă, relatează NordNews.

 „Frunze câte vrei, grămezi adunate. Lucru pentru care primăria de Edineț plătește un lucrător special să le strângă”.

Luna trecută, din cei 29 de angajați contractați de primărie, zece n-au ieșit să facă ordine în oraș, așa că în unele sectoare s-a adunat mizerie, fapt confirmat printr-un document de constatare.

Constantin Cojocaru, primar de Edineț: „A fost monitorizată de la 1 ianuarie până la data de 31 ianuarie, în fiecare zi, ce s-a făcut conform contractului pe care îl are Gospodăria Comunală cu primăria de Edineț. Practic, zece persoane nu s-au aflat la locul de muncă, nici o zi, nici o oră.  Opt sectoare sută la sută au rămas necurățate, iar o parte din sectoare au fost curățate superficial.”

Rodelia Vasilcov, vice-primar al mun. Edineț: „S-a depistat că pe unele sectoare din municipiul Edineț n-au fost găsiți la fața locului muncitorii, adică nu s-au îndeplinit lucrările, dar de facto ele au fost bugetate spre plată. Să se îndeplinească lucrările care au fost contractate în baza licitației câștigate de către Gospodăria Comunală.”

De rând cu unele străzi din oraș, și cimitirele au fost lăsat de izbeliște.

Ion Foca, paznic: ”Dacă aici este delegată o persoană, aici atunci trebuie să fie prezentă, dar nu e așa. Vă spun că împreună cu oamenii facem totul.”

Reporter: În acest an, în luna ianuarie, nimeni nu a fost?

Nu. În acest an n-a fost nimeni.”

Constantin Cojocaru acuză administrația Gospodăriei Comunale că solicitată bani nejustificat. Deși în luna ianuarie a nins foarte puțin, întreprinderea a cerut achitarea a 110 tone de material antiderapant.

Constantin Cojocaru, primar de Edineț: „Managementul defectuos vine însăși de la directorul care nu-și face conștient datoria. Au fost trei zile condiții meteo mai puțin favorabilă, când a fost puțin lunecos și în aceste două- trei zile, câte două-trei ore au împrăștiat acest material antiderapant. Noi nu refuzăm un volum de 30 de tone maxim, zece tone pe zi, chiar dacă nici acest lucru nu este posibil. O sărăriță pe care o au ei folosește 1,6 tone odată, trei-patru sărărițe pe zi ar fi maxim șase tone. Șase înmulțit la trei rezultă 16 tone.”

De cealaltă parte, șeful Gospodăriei Locativ-Comunale din Edineț neagă acuzațiile.

Valeriu Cosovan, directorul Gospodăriei Locativ-Comunală Edineț: „Oamenii aceștia au fost la lucru. Mai multe lucrări efectuate în luna ianuarie au avut loc în parcul „Vasile Alecsandri”. Oamenii aceștia nu că n-au fost la lucru, ei au lucrat, dar au lucrat în parc, pentru că acesta are 40 de hectare și cu cinci oameni delegați conform contractului este imposibil să reușești când este foarte mult de lucru.”

Până la urmă, cele mai mult au de suferit locuitorii. Oamenii spun că  unele sectoare din oraș sunt pline de gunoaie, iar angajații își fac lucrul de mântuială.

„E mizerie chiar în centru. Tare rar văd aici în centru să se facă curățenie, să măture, iar dacă mătură, fac mormane și se lasă câteva zile, după care se împrăștie iar mizeria.”

„Nu se face permanent curățenie la noi în oraș, doar când trec mașinile în anumite zile și iau gunoaiele de pe străzi, dar așa e mizerie. În centru și parc se face curățenie, în alte regiuni nu se face curățenie, e mizerie în orice caz.”

„Nu pot să spun că e super curat, mă rog, în zona noastră. La noi e centru și au grijă de curățenie. Aici e un pic și vina oamenilor fiindcă lumea merge pe stradă și aruncă pe jos. Poate să umble măturătorul din urmă și să măture non-stop, dar dacă oamenii fac mizerie…”, au spus oamenii.

Anual, primăria Edineț cheltuie cinci milioane de lei pentru serviciile prestate de Gospodăriei Locativ-Comunală.