Băncile profită de situația vulnerabilă a economiei?

În timp ce reprezentanții BNM susțin că băncile au suficiente lichidități, locuitorii din nordul țării se plâng că nu pot cumpăra euro. La Bălți, oamenii au stat miercuri în rând la ușile băncilor, însă acestea evitau să vândă euro. Nu întâmpină dificultăți doar cei care primesc transferuri bancare în valută, relatează NordNews.md.

– 200 de euro.

– Doriți să cumpărați?

– Da. Nu-i, nu-i. Nu-i.

„Nu sunt euro, nu sunt RON-i, nu e nimic. Doar leii sunt.”

„Numai ce am intrat. Oamenii atât au așteptat. Și imediat au spus cu nu sunt la ei, gata. Euro nu sunt, iar peste tot cursul deja e 21.80 de bani. Iar la ei e 20.37 de bani și nu sunt. În bănci nu mai sunt nicăieri. Iar la particulari peste tot sunt.”

„Am vrut să cumpăr și la momentul de față mi-au spus că nu-s”, au spus clienții.

Angajații băncilor declară că acesta este principiul de muncă, deși, până nu demult, băncile dispuneau de valută în orice perioadă a zilei.

„Aici principiul e următorul. Voi ați vândut, cineva după dumneavoastră a cumpărat. Adică, aici nu se poate anticipa. La momentul de față eu am doar 20 de euro și dolari am destui”, a declarat casiera unei bănci.

La unele bănci nici euro, nici dolari nu mai sunt de vânzare.

„Euro, dolari, nu sunt. Noi ce primim, aceea vindem.”

„Pentru vânzare valută noi nu primim. Dacă, de exemplu, dumneavoastră aduceți 100 de euro, eu după asta am dreptul să-i vând. Dar așa nu pot.”

„Așteptăm încasatorul. Până la ora 12.00 aduc valută”, au susținut casierii unor bănci.

În același timp, angajații caselor de schimb valutar nu duc lipsă de euro sau dolari. Aici, cursul valutar este mai mare, decât cel anunțat de Banca Națională a Moldovei.

„Eu sunt directorul casei de schimb. Treaba mea e să cumpăr și să vând. Trebuie câștigați bani pentru salarii, impozite. Iar băncile, după cum știți, dețin milioane, ei își pot permite să cumpere mai mult. Li se vând. Pur și simplu, ei încearcă să nu vândă, ei doar cumpără. Leul nostru moldovenesc se devalorizează. De aceea ei fac cum făceau băncile și înainte.”

„Lumea încearcă să păstreze economiile în valută, neștiind ce urmează. Este problema, pentru că ei, în primul rând deservesc persoanele juridice și deținătorii de conturi și carduri ale băncii”, au spus angajații caselor de schimb valutar particulare.

Bălțenii cred că războiul din Ucraina a generat criza valutară.

„Pentru că ea (valuta – n.r.) va crește. Un exemplu simplu, diferența de preț dintre cumpărare și vânzare. E o diferență foarte mare. Oamenii înainte își păstrau economiile în aur, acum în valută. Cine are ceva stocuri de valută, încearcă să le strângă.”

„Băncile s-au închis în Rusia și bani tot nu sunt. „Voi lucrați, noi vă plătim după!” Și toți se întorc acasă. Ce să facă? Doar dacă cumperi euro. Se va ridica, nu se va ridica, vom trăi mai departe. Copiii trebuie crescuți, hrăniți.”

„Sunt în mare parte băncile comerciale. Pentru ei are sens să cumpere ieftin și să vândă scump. Iar în alte bănci nici nu e valută. E legat doar de refugiați”, au susținut unii bălțeni.

Surse din cadrul BNM susțin că băncile comerciale din Moldova dispun de lichidități suficiente, pentru a asigura cererea de monedă, inclusiv în euro, și că decizia de a nu vinde euro le aparține. Și în România, presa a relatat zilele trecute că mai multe bănci nu aveau euro în vânzare și se resimțea lipsa de lichidități.