BANCA ȚI-I DĂ, BANCA ȚI-I IA…

O vorbă din popor spune: ai poftă, ai și răbdare. Însă, de cele mai multe ori, poftele sunt prea mari, iar răbdarea – puțină.

Olivia Cucoș, reporter: „Cu siguranță am fost în situația în care ne dorim să achiziționăm un telefon performant, o mașină, un apartament sau alte lucruri necesare dar nu ne-au ajuns bani. Unii aleg să facă economii și să pună un ban deoparte pe când alții beneficiază de credite.”

Doar că, nimic nu e pe degeaba.

„Când vii la dumnealor scrii contractul, iar când te uiți pe urmă, ei de două ori mai mult iau. Eu niciodată nu iau credit din bănci, nici din una, un leu să nu am. Mănânc cartofi cu coajă, dar credite nu iau .”

Așa e cu împrumuturile de la bancă – iei bani străini, dar îi întorci pe ai tăi. Și-ncă mai mult decât ți s-a dat.

„Depinde pentru ce le luăm. Dacă sunt în agricultură, de multe ori e riscant, căci îngropi banii în pământ și nu știi ce scoți. În genere, sunt bune pentru cei ce nu au banul la moment pentru a cumpăra un apartament și îl iau prin ipotecă. La noi rata e mare.”

Biserica a condamnat dintotdeauna cămătăria, considerând-o păcat greu. Dar nu numai slujitorii Domnului au supărare față de această chestiune.

„Toți bandiții și hoții sunt acolo!

Ați luat vreodată vreun credit de la bancă?

Nu, nici nu iau.

De ce?

Deoarece nu  vreau. Îți pun jugul în gât aceștea, îți pun jugul și mergi, ca prostul mergi, înțelegi?”

Ce să-i faci? Capitalismul își are legile lui, legi care nu întotdeauna au pentru ce să ne placă.

„Procentul e foarte mare, am beneficiat când eram mai tânără, acum nu prea, nu recomand, ar trebui ca băncile să se gândească la un procent mai mic, pentru ca tineretul să poată să se folosească de așa ceva.”

În condiții avantajoase sau nu prea, nu te obligă nimeni să iei un credit. Decât nevoile, care mereu dau peste tine.

„Procentul foarte mare, nu este convenabil de loc, și acum am credite, foarte greu de returnat, salariu de 4000, 5000 de lei pentru reparație nu poți să strângi.”

La ce salarii avem, e greu să trăiești fără credite. Dar cu ele, cu atât mai mult…

„Eu nu aș crede că este normal, trebuie țara să se dezvolte să aibă infrastructură, nu vrem să înjosim lucrurile actuale, dar e mare nenorocire. Iată, omul ia credit, pe ce bază să reîntoarcă? Unde la noi în Moldova est un salariu stabil?”

Dacă, totuși, vreodată n-o să aveți încotro, înainte de a contracta un împrumut la bancă, să citiți cu atenție condițiile și să precizați toate detaliile. Și nu uitați că orice plăcere costă.