Avocatul Poporului cere Guvernului măsuri suplimentare pentru a ajuta populația
Instituția Avocatului Poporului solicită Guvernului să elaboreze mecanisme suplimentare eficiente de susținere a populației și mecanisme speciale pentru grupurile vulnerabile, prin care să asigure compensarea cheltuielilor în legătură cu majorarea în lanț a tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, majorarea prețurilor la produse alimentare și cele de consum, pentru a nu admite aprofundarea sărăciei și excluziunii sociale a acestor categorii de persoane, scrie bizlaw.md.
Ombudsmanul consideră că sunt necesare măsuri suplimentare urgente, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung.
Potrivit instituției, mecanismul compensatoriu prevăzut de Legea privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului nr.192 din 25.11. 2021 este binevenit, însă legea dată nu acoperă necesitățile, mai ales a categoriilor de persoane cu venituri mici, în contextul în care, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la 1 ianuarie 2022 constituie 2.595,31 lei, a pensiei de dizabilitate – 1.736,91 lei, iar mărimea medie a alocației sociale de stat este 1.174,24 lei.
Astfel, în situația dată, beneficiarii de pensii, în special pensii de dizabilitate, beneficiarii de alocații sociale, părinții care își cresc singuri copiii/se află în concediul de îngrijire a copilului sau în situație de șomaj și familiile cu copii sunt cele mai afectate categorii de persoane.
Instituția menționează că, deși majorate, valoarea prestațiilor sociale, în mare parte, nu acoperă minimul de existență, care, în pofida faptului că este anual revizuit, nu ține cont de nevoile reale ale populației după categorii de vârstă și necesitățile specifice ale acestora, statut social și alte criterii.
Cu toate că anterior Avocatul Poporului a recomandat stabilirea unui minim de existență pentru persoanele din grupurile sociale vulnerabile, minimul de existență pentru aceste categorii de persoane nu este estimat până în prezent, fapt care aprofundează vulnerabilitatea lor financiară. Potrivit Ombudsmanului, de sărăcie extremă suferă majoritatea persoanelor cu dizabilități și beneficiari ai alocațiilor sociale, precum și 11,3% din copii, față de 10,7% din totalul populație.
Amintim că, solicitări similare de susținere a populației au fost înaintate guvernării de către sindicate.