Aveți grijă cu ce stropiți fructele pentru export
Respectarea normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe este foarte importantă atunci când vorbim despre exportul pe piața Uniunii Europene.
În ultimii ani, UE a exclus un șir de preparate din registrele sale, iar la noi utilizarea acestora este permisă până la epuizarea stocurilor.
Asociația Moldova Fruct atenționează producătorii să nu folosească produse de uz fitosanitar care au fost scoase în Uniunea Europeană, dar să acorde totodată o atenție sporită resturilor de substanțe active.
„Când vorbim despre exportul fructelor, accentuăm în permanență cerințele Uniunii Europene, dar trebuie să vorbim despre producerea inofensivă pentru orice piață, inclusiv cea internă. Nu cred că a rămas mult timp până când și țările CSI, în special Federația Rusă, vor avea cerințe mai drastice”, spune Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.
Începând cu anul 2020, asociația a inițiat un dialog public-privat cu producătorii de fructe, companiile furnizoare de produse de uz fitosanitar și autoritățile statului.
„Producătorii de fructe trebuie să aibă o abordare foarte atentă față de utilizarea produselor de uz fitosanitar când sunt orientați spre export. În condițiile actuale, avem o cerere de fructe în creștere pe piața UE, acolo unde sunt niște reguli foarte stricte referitor la conținutul de reziduuri de substanțe active în urma tratărilor”, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.
Normele privind reziduurile maxim admisibile au tendința de diminuare.
„Trebuie să ne ajustăm schemele de protecție integrată contra bolilor și a dăunătorilor în plantațiile pomicole în așa mod, încât atunci când vom efectua analizele multireziduale de laborator privind conținutul de substanțe active depistate, să ne încadrăm în normele impuse de către rețelele de supermarketuri din UE”, relatează Andrei Cumpanici, specialist în siguranța alimentelor.
Reprezentanții Moldova Fruct mai atenționează și despre spectrul îngust al produselor de uz fitosanitar accesibile în prezent conform Registrului de stat, care ar permite încadrarea în cerințele UE.