Aveți grijă ce fructe și legume cumpărați!

Aveți grijă ce fructe și legume cumpărați. Presa românească bate alarma. Responsabilii de peste Prut spun că s-au înregistrat depășiri ale limitelor de pesticide în cazul unor fructe și legume, care provin din afara Uniunii Europene, bunăoară, din Turcia. Din această cauză, mai multe loturi de fructe au fost retrase dintr-un mare lanț de magazine.

Și fiindcă nu doar în România, dar și la noi găsești la tot pasul fructe și legume aduse din Turcia, am mers la piață, să vedem ce preferă moldovenii noștri – produse autohtone sau din cele de import.

„Ne-am deprins cu producția noastră, mi se pare că marfa noastră e mai bună, pentru că e moldovenească. Aceasta de import nici nu știu ce este în ea.”

„Autohtone. Pentru că sunt de ale noastre și totodată salvăm producătorii noștri.”

„Noi cam ne străduim să cumpărăm legume de pe loc, din raioane. Dar dacă ne amăgesc, nu avem ce face.”

Oamenii spun că fructele și legumele autohtone sunt mai calitative și au cu totul alt gust.

„De-ale noastre și numai de-ale noastre, pentru că legumele străine nu se știe ce-s cu ele, nu sunt verificate. Dar acestea, dacă sunt autohtone, cred că sunt mai calitative, așa ne gândim noi. Au zis doar că au fost cazuri când cartoful de la Belarus avea boli. Deja de atunci eu nu prefer.”

„Poate să aibă mulți nitrați, pentru că noi creștem legumele în jumătate de an, dar ei cresc într-o lună.”

„De peste hotare, am văzut la televizor că arătau cartofi bolnavi cu negru. Nu cumpăr marfă de peste hotare deloc. Eu cartofi cumpăr, iată, de ale noastre, varză, morcov, sfeclă, de a noastră, de pe pământul nostru.”

Producătorii noștri, care stau la piață zile în șir, spun că din cauza importurilor masive nu-și pot vinde marfa.

A noastră marfă trebuie să o vindem și în market-uri trebuie să stea marfa noastră autohtonă, dar nu aceasta importată.

„Producătorii noștri stau și vând aici, dar în market-uri se vinde marfă din alte țări.

Reporter: Dar cum credeți calitatea e aceeași față de produsele noastre? El: Uitați-vă ce mere, prețul este 3-4 lei kg, iar sinecostul este 3 lei.”

Astfel, producătorii autohtoni au ajuns la limita răbdării. Iar cumpărătorii susțin că legumele și fructele importate nu sunt supuse unui control conform standardelor.

Pe de altă parte, specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că, la trecerea frontierei de Stat, fructele și legumele sunt supuse unui control riguros.

„În cadrul controlului, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din cadrul posturilor de inspecție de la punctele de trecere a frontierei de stat efectuează, în baza analizei riscurilor, următoarele tipuri de controale:

1) controlul documentelor care însoțesc lotul respectiv de marfă;

2) controlul identității mărfii supuse controlului;  

3) controlul fizic al mărfii supuse controlului, cu sau fără prelevarea probelor pentru efectuarea investigațiilor într-un laborator acreditat.”

Limitele maxime de nitrați pentru produsele alimentare de origine vegetală, inclusiv cele de import, sunt stabilite în anexa numărul 1 la Hotărârea Guvernului Nr. 115, din 08.02.2013. Aceste limite variază în funcție de tipul produsului de origine vegetală.

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vă recomandă să cumpărați fructe și legume doar din locuri autorizate, pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.