AVEM NEVOIE DE ARTĂ(?)

  Pentru autoritățile din țara noastră, cultura a fost mereu domeniul cel mai puțin important, iar artiștii – primii sacrificați. Astfel că restricțiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19 s-au răsfrânt, poate, mai tare asupra lor.

Reporet Olivia CucoșAstăzi, actorii teatrului „Luceafărul” din capitală au rupt tăcerea și-au scos în plină stradă hainele, încălțămintele și accesoriile scenice, pentru a se solidariza cu alte instituții teatrale în campania „Avem nevoie de artă!”.

„Este un semn de manifest și de protest împotriva acestor restricții, ne considerăm discriminați și ignorați, ni s-a spus să ne descurcăm cum putem, vrem și noi să știm ce ne asteaptă mîine. Avem o problemă, unii actori vor să se reprofileze să meargă în alte părți, asistăm la o moarte a teatrului . Am scos afară lucruri de care nu mai are nevoie societatea. Cerem să ni se acorde atenție, ca să știm ce facem.”

Slava Sambriș, director artistic, TN „Luceafărul”

 Actorii sunt nemulțumiți că muncesc doar în sala de repetiții și nu sunt lăsați să joace pe scenă, în fața spectatorilor. Fără ovațiile și emoțiile publicului din sală, munca artiștilor e în zadar. Mai mult, au și ei nevoie de bani, pentru a-și asigura necesitățile.

„Atunci cînd teatrele sunt închise nu avem cu ce ne ocupa deci este important de alt fel nu facem absolut nimic și stăm și jucăm pentru noi.Dacă respectăm toate măsurile, nu văd cu ce s-ar deosebi teatru de un magazin, e destul de sigur, oamenii au măști se dezinfectează.”   

Irina Vacarciuc, actriță

„Este foarte trist ce se întîmplă cu teatrele în Republica Moldova, pentru că, din păcate, sunt pe cale de dispariție. Eu înțeleg că este pandemie, dar nu este o stare de urgență totală, însă totul lucrează în Republica Moldova, în afară de teatru, cei de la putere îți fac jocurile lor murdare și uită de cultura care este în Republica Moldova.  Actorii sunt și ei oameni, au credite, au copii. Cineva ne sugerează să trecem în online, dar teatrul online este mort.”

Emilian Crețu, actor

  Artiștii se consideră nedreptățiți, fiindu-le îngrădit dreptul la muncă. Mai mult, pentru ei, arta nu e doar o meserie, ci un mod de a trăi. 

Anterior, actorii Teatrului „Luceafărul” și-au îndemnat spectatorii să se imunizeze împotriva Covid-19.

„Acest manifest poate e trist, într-adevăr, decorul e trist care este aici, actorii sunt în așteptare, în repetiții  și sperăm să nu rămînem doar cu repetiții, dar să avem și o premieră. Am evoluat la sfirșitul lui februarie. De pe 1 martie, nu mai jucăm în scenă, nu ne-am așteptat. Aveam deja programa pentru martie, aveam și contracte.”

Vitalia Grigoriu, directoarea Teatrului Național „Luceafărul”

Amintim că, prin Hotărârea nr. 47, din 26 februarie 2021, accesul publicului în teatre, săli de concerte, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație este interzis pentru o perioadă nedeterminată.

Astfel, din martie, nu se mai joacă spectacole până la următoarea decizie a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii pandemiei.