Deși se pare că toți avem drepturi, nu prea le cunoaștem și la fel de puțin ne sunt ele respectate. Și dacă într-o țară civilizată, omul contează cu adevărat, la noi, de foarte multe ori, nu se ține cont de convențiile internaționale.
„Dumneavoastră ca cetățean ce drepturi aveți? Am dreptul la viață. Iată am dreptul cum nu ar fi primesc o pensie, un ajutor pentru lemne. Dar alte drepturi? Am dreptul de a pleca undeva, de a mă odihni.”
„Drepturi sunt multe, dar nu avem la drepturi. La lucru sunt drepturi. Sunt multe, dar noi nu avem aceste drepturi.”
„Fiecare are dreptul să-și exprime părerea lui. Dreptul la viață, fiecare are dreptul. Și fiecare vede drepturile în modul său. Unul îl vede într-un fel, altul îl vede altfel.”
„Aș spune că avem multe, dar nu le avem. În special, oamenii de la sat, nu au drepturi. Muncesc toată viața, dar drepturi nu mai sunt.”
Oamenii noștri de la țară sunt atât de împovărați de griji, încât nici n-au când se gândi la ce drepturi au și cine le încalcă.
„De multe ori mi s-au încălcat. Puteți să ne dați un exemplu. Nu mai ținem noi minte toate celea.”
„Vi s-a încălcat vreodată dreptul? Nu țin minte, nu țin minte.”
„Dar vi s-a întâmplat vreodată în viață să vi se încalce vreun drept? Nu, nu. Niciodată în viață? Nu, nu, niciodată în viață nu mi s-a încălcat niciun drept.”
Pentru a pretinde să nu ne fie încălcate drepturile, e bine să știm că avem și niște îndatoriri.
„Dar aveți și obligații. Care sunt? Desigur că avem. Trebuie să achităm taxele de stat. Și să mergem înainte, dar nu prea îl avem. Pentru copii noștri, părinții noștri.”
„Desigur, eu ca lucrător social am răspundere față de ei.”
Potrivit expertului în protecția drepturilor omului și drept constituțional, Teodor Cârnaț, în Moldova, cel mai des sunt încălcate drepturile ce țin de accesul liber la justiție, dreptul la muncă, dar și altele.
Teodor Cârnaț, expert în protecția drepturilor omului: „În Republica Moldova sunt încălcate drepturile social-economice, la ocrotirea sănătății, dreptul la proprietate. Dar, în general, toate drepturile sunt interdependente și dacă este încălcat un drept, va suferi persoana și din alte puncte de vedere. Nu numai de dreptul economic, sau dreptul politic, sau de inalienabile.”
Republica Moldova pierde anual mai multe dosare la CEDO, din cauza nerespectării drepturilor omului și plătește sume foarte mari ca despăgubiri morale și financiare.
Din anul 1948, la 10 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.