Au înflorit primele narcise

Pasionații din domeniul horticol au deja în sere flori de primăvară. Soiurile diferă între ele după mai multe aspecte, despre care l-am rugat să ne povestească pe Gheorghe Luchița, un bun prieten al plantelor.

”Pentru a obține un bulb sau o floare calitativă, în cazul narcisului sau a lalelelor, ele mai întâi de toate trebuie plasate la temperaturi joase, undeva în frigider, pentru a simula condiții de iarnă. În așa condiții, are loc sinteza de hormoni care foarte mult influențează asupra calității florii. Procurarea bulbilor acum, în perioada de iarnă, undeva din magazin va duce la flori necalitative în condiții de seră, de aceea bulbii trebuie procurați încă din toamnă după care ei trebuie plantați afară perioada asta s-o treacă ori se pun în frigider și după, în luna decembrie sau ianuarie se sădesc în sol”, povestește horticultorul Gheorghe Luchița.

Sădirea timpurie a florii, îi asigură un sistem radicular sănătos, care ulterior va conferi plantei și o bună dezvoltare.

Narcișii, la fel, sunt diferiți. Există soiuri timpurii, soiuri mai târzii. Iată particularitatea soiului timpuriu este că florile au un singur rând de petale. Soiurile care sunt mai frumoase, mai mari în dimensiuni, au și mirosuri mai plăcute, se dezvoltă mai lent, au un număr mare de petale. Regula generală, cu cât mai mare e floarea, cu atât mai mult material este necesar pentru a forma această floare, cu atât mai mult timp necesită floarea pentru dezvoltarea ei”, mai menționează acesta.

În condiții de seră, soiurile târzii vor înflori în luna februarie, iar cele timpurii deja bucură vizitatorii. Aceeași regulă este valabilă și pentru lalele.

”Este o plantă multianuală, un bulb produce o floare, floarea nu este legată cu frunzele, de aceea floarea poate fi separat dăruită, fără frunze. Bulbul se dezvoltă în continuare, creează alături alți bulbi, mai micuți care deja cresc împreună cu părinții. După un an, doi se recomandă divizarea bulbilor pentru a crește mai eficient. În cazul lalelelor, floarea este atașată de tulpină. În seră, după tăierea florii, bulbul rămâne fără dezvoltare. El rămâne micuț și, în mod normal, acești bulbi îi aruncă, pentru ca în anul următor sau peste un an floarea calitativă nu mai obținem”, specifică horticultorul.

Lalelele sunt mai scumpe decât narcisele, deoarece materialul semincer din care cresc se obține pe parcursul a 3-4 ani, florile crescând pe câmp deschis.

În cazul lalelelor, tot există un factor de înmulțire, în funcție de soiuri. Unele soiuri produc alături încă o ceapă. Unele lalele practic nu produc cepe, iar altele produc foarte mulți puieți. De exemplu, o ceapă poate să creeze 6-7 bulbi alături mai micuți, sunt așa soiuri”, mai adaugă Luchița.

Narcisele nu au ghimpi, însă pot cauza reacții alergice persoanelor sensibile.

Narcisul, la drept vorbind, este o plantă relativ toxică, anume sucul de narcis. Însăși floarea nu prezintă niciun pericol, dacă o păstrăm în vază, aerul nu se strică, dar anume sucul de narcis conține unele substanțe care creează pe piele unele inflamații, dacă nimeresc pe o rană deschisă. Unele persoane pot fi alergice la sucul de narcis. Asta e larg răspândit, așa cazuri există. Tot ce-i relativ toxic, este și medicament”, spune specialistul.

Pe timpuri, grecii, romanii și chinezii  creșteau narcisa pentru proprietățile ei medicale. Japonezii foloseau floarea la vindecarea rănilor, romanii – în scopuri emoliente și laxative, iar arabii – drept afrodisiac.