Au fost scoși în vânzare primii struguri de masă. Ce roade sunt așteptate?

Primii struguri de masă din acest an au fost scoși în vânzare. Deocamdată, pe tarabe au apărut soiurile timpurii, iar în următoarele săptămâni cantitatea acestora urmează să crească.

Viticultorii se așteaptă la o roadă bogată în acest sezon, a precizat președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de struguri, Gheorghe Gaberi. Acesta speră că țara noastră va atinge în acest an obiectivul de export de 100 de mii de tone de struguri de masa, transmite radiomoldova.md

Anul trecut, Republica Moldova a exportat struguri în peste 30 de țări. Mai mult de 24 de mii de tone, din totalul de 80 de mii de tone, au ajuns pe piața din România, a declarat președintele Asociației. El a subliniat că ținta exportatorilor autohtoni este piața Uniunii Europene, acolo unde strugurii moldovenești deja sunt cunoscuți, iar o bună parte dintre producători s-au conformat cerințelor europene.

„Sper că vom avea o calitate foarte bună a strugurilor. Agricultorii au învățat lecțiile din greșelile de anul trecut și vor pune la păstrare cantități de la 40 până la 50 de mii de tone. Astfel, vom putea depăși nivelul de export din 2022, de aproape 80 de tone. Anul acesta situația s-a schimbat și cu privire la regiunile unde vom putea exporta strugurii. Mă refer la țările arabe. Anul trecut a fost imposibil de expediat acolo struguri pentru că lipseau containerele. În același timp, sperăm să ne apropiem de obiectivul de 100 de mii de tone de struguri exportate”, a declarat Gheorghe Gaberi.

Luna trecută, Parlamentul European a prelungit cu încă un an exportul de prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative.

În luna iunie 2022, Uniunea Europeană a sporit cotele de export la prune, struguri, mere, suc de struguri, cireșe, roșii și usturoi. De precizat că exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la aproximativ 2 miliarde de dolari în 2021 până la 2,5 miliarde – în 2022.