Au crescut exporturile din regiunea transnistreană
Exporturile principalelor produse agricole au crescut foarte mult pe malul stâng al Nistrului, după aplicarea prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.
Livrările de semințe, fructe, băuturi alcoolice și nealcoolice s-au dublat.
Vânzările de bunuri din prima grupă au sporit de la 25,8 milioane de dolari în 2016 la 57,5 milioane în 2019.
Transportările de băuturi alcoolice s-au mărit de la 7,1 milioane de dolari la 14,8 milioane de dolari.
Iar cele de legume – de la 5,1 milioane de dolari în 2016 la 9 milioane anul trecut.
Constatările au fost făcute în cadrul unui studiu prezentat într-un club de presă dedicat potențialului de export de pe malul stâng în UE, transmite IPN.
Cercetările mai arată că producția vegetală, mai exact fructele, nucile, pomușoarele, strugurii, porumbul pentru boabe, soia și cartofii, în raioanele din stânga Nistrului, în raport cu cele din partea dreaptă constituie în jur de 10% .
Ovăzul, culturile leguminoase, bostănoasele și floarea-soarelui reprezintă 20 la sută, grâul de toamnă – mai puțin de 30%, iar rapița– sub 50 la sută.
Totodată, cantitatea de hrișcă produsă pe malul stâng al Nistrului o depășește pe cea de pe malul drept de 10 ori.
Economistul Viorel Chivriga a declarat că una dintre probleme este dotarea tehnică insuficientă a operatorilor economici din regiune, fiind atestat un număr mare de unități uzate.
S-a mai stabilit că producătorii nu pot deține terenurile în proprietate privată. Ele pot fi luate în arenda pe un termen de până la 99 de ani.
Autorul studiului menționează oportunitatea depunerii eforturilor colective pentru creșterea capacitații de asociere a micilor producători de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a dezvolta oferta colectiva de export și pentru a o promova eficient pe piețele țintă.