Au apărut în vânzare primele căpșune autohtone. Care este prețul unui kilogram?
Sezonul pomușoarelor a fost declarat deschis. Primele căpșune crescute în sere pot fi găsite tot mai des pe rafturile magazinelor și în piețe. Zinaida Plămădeală, împreună cu alți cinci parteneri, administrează o plantație de circa 40 de hectare în localitatea Petrești din raionul Ungheni, unde cresc căpșune.
„Activitatea noastră în așa format de cooperativă a început în 2019, în februarie a început cu înființarea plantației în câmp deschis și treptat am început a investi în infrastructura post-recoltare. Am construit o cameră de pre-răcire mobilă, care se află pe teritoriu. Am început să prelucrăm terenurile, să investim în infrastructură și acest complex de sere, să investim în pepenieră și camere de multiplicare a materialului săditor de bacifere.” a declarat ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ-administratoarea plantației, s. Petrești, r. Ungheni.
Cu toate că plantația este tânără, iar serele au fost construite recent, producătorii deja se pot mândri cu prima recoltă de căpșune Marmelad din terenul protejat, care nu cedează cu nimic celor crescute în câmp.
„Momentan, ne aflăm la etapa de recoltare a căpșunelor din teren protejat, sunt abia primele zile și este abia început de sezon. Cred că în următoarele zile vom începe recoltatul în masă la căpșunele din sere. Dacă vorbim de câmp deschis, atunci asta ar fi sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie.” a menționat ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ-administratoarea plantației, s. Petrești, r. Ungheni.
VICTOR SOLONARI, reporter: Primele căpșuni culese în câmp protejat deja pot fi găsite pe piață, iar prețul de la producător este în jur de 80 de lei. Aceste, însă vor scădea în preț odată ce se vor culege cele din câmpul deschis, iar asta se va întâmpla în jur de peste trei săptămâni.”
„Prețul este dictat și de piață, și de produsele de import. De obicei, când apare producția moldovenească, ea oricum vine cu un preț un pic mai înalt decât la căpșunele de import, o diferență de 10, 20 de lei mereu este. În funcție de soi, noi cultivăm Marmelad, care este destul de cunoscut și se deosebește prin gust, culoare, aromă. Oamenii îl iubesc, în comparație cu alte căpșune, care au o formă simpatică, dar nu au un gust bun.” a adăugat ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ-administratoarea plantației, s. Petrești, r. Ungheni.
Potrivit fermierilor, o mare problemă în această perioadă ar fi căpșunele importate, care le creează dificultăți în comercializarea producției autohtone. Zinaida recunoaște că munca este foarte grea și implică mari investiții, până ca pomușoarele să ajungă la consumatori. Iar din cauza mărfii străine, ei nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile suportate pentru întreținerea plantației.
„Din informațiile pe care le avem acum, producătorii autohtoni au ieșit să-și comercializeze producția la cea mai mare piață din țară. Din cauza unor căpșuni de import, care au venit și fac un dumping de preț și au scăzut mult sub prețul de comercializare a producției noastre, ei sunt nevoiți să stea cu marfa și să nu o poată realiza. Toată lumea tinde să procure căpșuni mai ieftine, indiferent că provine de la un fermier autohton, că sunt crescute pe terenurile locale și sunt cultivate cu mai multă grijă.” a adăugat ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ-administratoarea plantației, s. Petrești, r. Ungheni.
Produsele crescute în terenul protejat din satul Petrești vor fi vândute exclusiv pe piața locală, iar cele din câmpul deschis, în proporție de 90 la sută, vor ajunge la cumpărătorii din țările CSI.