,,Atunci când funia e la gât, atunci și ne ducem la medic”

O problemă presantă și deosebit de importantă în Republica Moldova reprezintă situația medicală. Chiar dacă unele localități se bucură de servicii calitative și dispun de farmacii în apropiere, altele nu au nici un simplu punct medical.

Atunci când este vorba despre vizite regulate la medic, moldovenii sunt destul de reticenți la acest capitol. Majoritatea oamenilor aleg să meargă în ultimul moment la doctor, iar rareori mai trec pe acolo pentru controale de rutină.

Reporter: Când ați fost ultima oară la medic?

,,Două-trei luni în urmă.”

,,Cum e vorba moldoveanului – atunci când e funia e la gât, atunci și ne ducem.”

,,Am uitat, îmi pare că în 2015.”

Pentru sătenii care se află în apropiere de capitală, starea serviciilor medicale este mai înaltă. Însă, pentru cei care se află în raioane, situația este una precară.

,,La noi nu, chiar și aceleași investigații, majoritatea le fac în oraș, la policlinici. Nu avem medici de profil, am în vedere cardiolog sau neurolog. Aici doar medicul de familie.”

,,Da, ambulanța vine destul de rapid. Suntem mulțumiți. Nu demult soțul a stat în spital, cum am sunat-o, a venit. Și eu când am avut nevoie la timp, a fost. Nu avem nici un motiv să zicem ceva, sistemul medical ne asigură bine.’’

,,Îmi trebuie, de exemplu la picioare picurători, sau pansament și nu știu dacă fac la noi. Trebuie de dus la spital, la oraș.”

Un alt impediment pentru moldovenii noștri, reprezintă prețurile înalte la medicamente, care nu de fiecare dată se găsesc, iar cetățenii sunt nevoiți deseori să meargă în alte localități pentru a le procura.

 ,,Mai mergem și în altă parte, depinde de tipul medicamentului. Câteodată este posibil să nu îl găsim în farmacia noastră, de aceea apelăm la oraș.”

,,După salariile și pensiile noastre, prețurile sunt destul de ridicate.”

,,Prețurile foarte tare s-au majorat. Îmi ung picioarele cu o cremă care era vreo 20 de lei și 10 bani, acum s-a scumpit la 22 de lei și 60-80 bani.”.

Totodată, o provocare reprezintă echipamentele medicale. Lipsa dotărilor și insuficiența echipamentelor moderne face ca diagnosticul și tratamentul să fie dificile și ineficiente, spune directorul Centrului de Sănătate Trușeni, Elena Moisei.

,,Ar fi bine ca medicul de familie să fie echipat ca în țările bine dezvoltate. În acest moment, medicul de familie dispune doar de analize, o electrocardiogramă, spirografia, radiografia plămânilor sau osos-articular. Ar fi de dorit să avem un aparat ultra sonografic. În toate țările bine dezvoltate, când intră la medicul de familie, acesta vede ce e ultra sonografic, la noi asta nu e posibil. Noi trebuie să trimitem pacientul la investigații la alte instituții, care este contactată de Centrul de Sănătate.”

De asemenea, și salariile mici creează nemulțumiri în rândul medicilor, mai adăugă directorul.

,,Salariul mic la medicii de familie și asistentele medicale. Un medic cu stagiul de 30 de ani are 13 mii lei pe hârtie. Prețurile au crescut atât de mult, încât nu asigură un trai bun pentru lucrătorii medicali. O asistentă, care, de asemenea, are stagiul de muncă, primește 8 mii brut, iar la sfârșit are 6 mii sau 6 mii jumătate.”

Potrivit ultimelor date ale Guvernului Republicii Moldova, numărul de spitale publice s-a redus dramatic – de la 364 la începutul anilor 90, la 68 de spitale în 2020 (45 de spitale municipale/raionale, 17 spitale republicane și 6 spitale departamentale).