Ați băut țuică de miere? Iată cum se realizează
Ţuica din miere de albine este o băutură alcoolică foarte puţin cunoscută. Majoritatea persoanelor pe care le cunosc nu ştie că ţuica se poate obţine şi prin distilarea unui amestec de miere, apă, drojdie, cereale (de regulă grâu) şi miere de albine.
Rezultatul distilării este unul de apreciat. Aşteptările degustătorilor noştri în privinţa rachiului de miere de albine au fost depăşite mai ales în ceea ce priveşte tăria. Ţuica din miere de albine este înşelătoare. Nu îţi dă niciodată impresia că este o băutură tare. Cu toate acestea, după al doilea pahar efectul alcoolului se instalează. Se recomandă ca ţuica din miere de albine să aibă o concentraţie de 47% volum alcool pentru a fi optimă pentru consum.
Ca o particularitate deosebită a ţuicii de miere de albine este faptul că nu dă dureri de cap dacă este consumată responsabil. Gustul rachiului din miere nu aduce nicidecum cu mierea de albine din care a fost distilată. Dacă se foloseşte la fermentare miere provenită din căpăceală se va distinge un uşor gust de propolis. Un efect imediat al ţuicii este senzaţia de căldură pe care o provoacă. De aceea e recomandat consumul acesteia pe parcursul sezonului rece, mai ales sub formă de ţuică fiartă. Un amestec de ţuică, o lingură de miere de albine şi 20 de picături de propolis concurează cu orice lichior de calitate.