Atenuarea încălzirii globale prin îmbunătățirea solurilor

Oamenii de știință au propus atenuarea încălzirii globale prin îmbunătățirea solurilor. Astfel, s-ar permite terenurilor să capteze 31 de miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an, potrivit unei noi cercetări, scrie noi.md.

Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a menține schimbările climatice în limita de 1,5 °C stipulată de Acordul de la Paris.

Jacqueline McGlade, fost om de știință șef al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și fost director executiv al Agenției Europene de Mediu, a ajuns la concluzia că schimbările relativ mici în utilizarea terenurilor ar putea avea un efect semnificativ asupra climei, relatează The Guardian.

Potrivit cercetătorului, pentru a atinge obiectivele climatice, capacitatea de carbon a jumătate din terenurile agricole din lume trebuie să crească cu doar 1%. Acest lucru ar permite solurilor să absoarbă și să stocheze aproximativ 31 de miliarde de tone de CO2 pe an, ceea ce ar putea închide aproape complet diferența de 32 de miliarde de tone de carbon dintre absorbția planificată a emisiilor la nivel mondial și obiectivul care trebuie atins până în 2030 pentru a menține încălzirea globală în limita a 1,5 °C.

Jacqueline McGlade a precizat că stocarea carbonului suplimentar într-un strat fertil de până la 30 cm adâncime este deosebit de potrivită pentru regiunile cu soluri degradate.

Pentru ca solurile să înceapă să absoarbă mai mult carbon, agricultorii vor trebui să schimbe practicile agricole, renunțând la utilizarea excesivă a îngrășămintelor artificiale. Fermierii antrenați în activități de agricultură pot capta mai mult carbon prin schimbarea rotației culturilor, prin plantarea de culturi de acoperire, cum ar fi trifoiul, și prin plantarea fără arat câmpurile.

Crescătorii de animale își pot îmbunătăți solurile prin cultivarea mai multor ierburi native. Gardurile vii contribuie, de asemenea, la sechestrarea carbonului în sol prin intermediul unor rețele subterane mari de ciuperci micorizice și microbi care se extind la câțiva metri adâncime în câmp. Fermierii au petrecut zeci de ani eliminând gardurile vii pentru a facilita agricultura intensivă.

Însă refacerea și menținerea gardurilor vii existente va îmbunătăți biodiversitatea, va reduce eroziunea solului și va contribui la stoparea scurgerilor agricole dăunătoare, care reprezintă un factor major de poluare a râurilor.

Jacqueline McGlade a estimat la 1 milion de dolari restaurarea a 40.000 de hectare de terenuri agricole grav degradate din Kenya, folosind metodele propuse.