Atenție la nitrați! În plină vară, când tarabele abundă de fructe și legume de sezon, specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează oamenii asupra nivelului de nitrați din acestea. Pe lângă aportul de vitamine și beneficiile incontestabile pe care le are consumul produselor vegetale, acestea pot prezenta și anumite riscuri, dacă au un conținut sporit de nitrați.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, doza zilnică de nitrați este de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală și, respectiv, nitriți – 0,2 mg/kg, în caz contrar, acestea pot provoca diferite afecțiuni. Pentru a evita o agravare a stării de sănătate este necesar de cunoscut principalele semne ale unei intoxicații cu nitrați.
Principalele simptome ale intoxicației cu nitrați:
– Înrăutățirea saturaţiei celulelor cu oxigen;
– Tulburări ale sistemului nervos;
– Tulburări ale sistemului cardiovascular;
– Tulburări ale sistemului respirator;
– Tulburări grave ale metabolismului;
– Reducerea asimilării vitaminelor;
– Scăderea imunității și formarea nitrozaminelor.
În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu un șir de recomandări pentru populație.
Recomandări pentru diminuarea cantității de nitrați în fructe și legume:
– Procurați produse vegetale doar din locuri autorizate;
– Verificați certificatul de inofensivitate;
– Reduceți concentrația de nitrați prin curățirea sau decojirea produselor vegetale;
– Mențineți produsele în apă rece timp de 1,5-2 ore înainte de preparare.
Nitrații reprezintă săruri ale acidului azotic, care se află în mod natural în toate tipurile de sol și ajută planta să crească, alimentându-i rădăcinile și contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea fructelor și legumelor.
Ținând cont de aceste proprietăți, în unele cazuri, pentru a obține o recoltă mai bogată și un aspect mai frumos al fructului, unii producători adaugă îngrășăminte în exces, fapt ce se poate solda cu un conținut sporit de nitrați în produsul final.