Numărul intoxicațiilor cu ciuperci crește alarmant. De la începutul săptămânii, 42 de persoane au avut de suferit, anunță Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în perioada 2-4 noiembrie: în municipiul Chișinău – 11, în raionul Edineț – 6, la Telenești – 5 și câte 4 în Călărași și Orhei.
La spital, au ajuns și10 minori.
Ambulanța a fost solicitată de o familie cu trei copii din satul Leușeni, Telenești, care prezentau semne de intoxicație.
Toți au consumat ciuperci culese din pădure. Medicii le-au acordat primul ajutor și i-au transportat la Spitalul Raional Telenești.
Serviciul de urgență a mai fost solicitat în sectorul Telecentru al Capitalei de o familie cu doi copii, a căror stare s-a agravat, de asemenea, după ce au mâncat ciuperci. Maturii au fost duși la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar minorii au fost internați la Institutul Mamei și Copilului.
Și în raionul Călărași, un grup de patru persoane, care au consumat ciuperci și alcool, au manifestat semne de intoxicație. Doctorii de pe ambulanță le-au acordat asistența medicală necesară și i-au transportat la Spitalul Raional Călărași.
În acest context, specialiștii vin cu un șir de recomandări.
Culegeți doar ciupercile pe care le cunoașteți știind că sunt comestibile. Nu permiteți copiilor să o facă singuri.
Nu folosiți în alimentație ciupercile adunate pe marginea drumurilor. Ele absorb substanțele nocive de la gazele de eșapament. Dar nici pe cele din apropierea gunoiștilor și a uzinelor, ci numai dintr-un spațiu natural curat.
Nu le procurați direct din pădure și pe cele conservate de persoane fizice. Cumpărați doar ciuperci crescute în seră din locuri autorizate.