Așteptăm fertilizanți din Europa. Deocamdată trimitem scrisori
În debutul ședinței Guvernului din 4 mai, Natalia Gavrilița i-a cerut ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu să elaboreze o scrisoare către UE pentru a solicita ajutor sub formă de fertilizanți.
Aceasta a precizat că a discutat cu președintele Consiliului European, Charles Michel despre problemele de securitate alimentară ce vor apărea în toată lumea pe fundalul războiului din Ucraina.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: ”Domnul Gherciu, să scrieți un proiect de scrisoare către Uniunea Europeană ca să solicităm fertilizanți, ajutor în formă de fertilizanți. Eu știu despre eforturile de a deschide noi căi pentru fertilizanți în Asia Centrală pe care le întreprinde Ministerul Agriculturii, dar să încercăm să obținem ajutor și din partea Comisiei. O scrisoare eu o voi semna, vă rog să fie toate cantitățile necesare și de care alt ajutor avem nevoie, eu cred că aici sunt posibilități. Vă rog cât de urgent să trimiteți această scrisoare.”
La rândul său, Ministrul a precizat că a luat mai multe măsuri pentru a rezolva problema fertilizanților și diversificării gamei de furnizori.
VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Încă în luna februarie, a fost organizată o vizită în Azerbaidjan, unde au demarat negocierile vizavi de organizarea exporturilor de fertilizanți către Republica Moldova. Adițional, au fost identificate surse de asigurare cu fertilizanți și din alte surse, cum ar fi Uzbekistan, Tadjikistan, de asemenea au fost diversificate căile de livrare a acestor fertilizanți. Acest ajutor oferit de către Uniunea Europeană este unul binevenit și sper să fie apreciat de toți agricultorii.”
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: ”Noi solicităm, încă nu este ferm, dar cred că sunt șanse bune, de aceea vă rog să ne adresăm cât mai curând. Neapărat.”
VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Este important ca agricultorii să primească acest input la un preț rezonabil, care să nu ducă nemijlocit la scumpirea produsului finit.”
În coșul costurilor, fertilizanții au o pondere de 20%. Anterior, mai mulți fermieri au solicitat compensarea parțială pentru achiziționarea acestora. Potrivit lor, în nouă luni, prețurile la îngrășăminte și produsele de protecție a plantelor aproape s-au triplat.