Astăzi, agricultorii din peste 20 de raioane au ieșit în stradă la protest

Astăzi, agricultorii au protestat pașnic în peste 20 de raioane ale țării cu scopul de a avertiza autoritățile și să fie auziți. Membrii Asociației Forța Fermierilor au ieșit în stradă cu tehnică cu utilaje agricole pe drumurile naționale din țară. Ei spun că sunt nemulțumiți de atitudinea guvernării față de domeniul agricol, iar revendicările acestora nu au fost îndeplinite de către autorități nici până în prezent.

Ion Plămădeală, președintele consiliului de administrare al asociației „Forța Fermierilor”: „Dacă noi am avut câteva întâlniri la nivel de minister, acum cerem întâlnire cu doamna prim-ministru. Ca noi să explicăm la ședința respectivă unde vor fi prezenți ministrul Finanțelor, Inspectoratul Fiscal, Ministerul Agriculturii și poate fi și ministrul Economiei, pentru că el tot face niște gafe care sunt ieșite din comun.” 

În satul Seliște din raionul Leova, potrivit organizatorilor în jur de 50 de agricultori au ieșit la protest cu tehnica agricolă și pancarde din care era scris că cer instituirea stării de urgență în agricultură.

Ion Plămădeală, președintele consiliului de administrare al asociației „Forța Fermierilor”: „Noi am propus din start ca să fie anunțată starea de urgență în agricultură. Noi avem stare de urgență la general. Din start domnul ministrul ne-a zis că o să analizeze, ca peste două săptămâni să ne spună că nu pot institui stare de urgență, fiind că, nu știu de ce…”

Ștefan Vlas, agricultor, comuna Sarata Galbenă, r. Leova: „Fiind că nu suntem auziți, nu ne sunt auzite năzuințele noastre și disperarea ne-a făcut să ieșim astăzi la protest, deoarece în urma acestui an secetos avem pierderi foarte mari, prețurile la motorină sau ridicat de câteva ori.”

Liviu Dănilă, agricultor, s. Lăpușna, r. Hâncești: „Noi vrem să fie subvenționarea la fiecare hectar agricol, la fiecare cap de animal și să fie un impozit unic.”

„Porumbul a fost afectat sută la sută, floarea-soarelui vreo 60 la sută, iar grâu am recoltat 1250 de kg per hectar. Nu prea avem cu ce prelucra terenurile în continuare. E problematic.”

Președintele consiliului de administrare al asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală spune că dacă nici de această data prim-ministrul Natalia Gavrița nu va ieși la discuții cu agricultorii, aceștia vor ajunge la președinție.

Ion Plămădeală, președintele consiliului de administrare al asociației „Forța Fermierilor”: „Deci, dacă nu o să avem discuții cu prim-ministrul, posibil o să discutăm deja cu președintele țării. Credem că până la urmă o să fim auziți, fiind că agricultorii sunt într-o situație complicată. Dacă să comparăm cu 2020, anul acesta este mai grav.”

Potrivit fermierilor, chiar dacă ministrul agricultorii, Vladimir Bolea a venit cu un șir de soluții pentru agricultori săptămâna trecut, aceștia spun că instituțiile abilitate solicită ca aceștia să achite impozite.

Ion Plămădeală, președintele consiliului de administrare al asociației „Forța Fermierilor”: „Acum, declarația ministrului Vladimir Bolea că se va amâna achitarea impozitelor funciare până pe data de 25 noiembrie, iarăși credem că este o declarație fără temei. Deja agenții economici primesc invitație de la FISC. Gospodăriile țărănești nici nu au fost introduse în această clauză ca să achite de la 25 noiembrie. Deci, o mulțime de gospodării țărănești plătesc penalități pentru impozitul funciar neachitat la timp.”

Fermierii au declarat că dacă nu vor fii auziți nici de această dată, aceștia vor fi nevoiți să iasă masiv la proteste deja în Capitală.

Ștefan Vlas, agricultor, comuna Sarata Galbenă, r. Leova: „Am convenit împreună ca de la 1 noiembrie ca să organizăm un protest masiv. Probabil o să ieșim cu tractoarele în PMAN. Eu sper că actuala guvernarea o să aplece urechile și să nu ajungem la astfel de impedimente.”

„Dacă nu o să se uite la acțiunile noastre, după ce o să terminăm lucrul în câmp o să venim în Capitală.” 01:25

Liviu Dănilă, agricultor, s. Lăpușna, r. Hâncești: „E clar că o să mai protestăm puțin. Noi suntem indignați, dorim să fie subvenția cum a fost până acum.”

După câteva ore bune de protest, agricultorii au plecat în speranța că vor fi auziți de către autorități.

Precizăm că și Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Moldova Fruct au anunțat pe 5 septembrie că în cazul ignorării de către autorități a solicitărilor înaintate, fermierii își rezervă dreptul la acțiuni de protest.