Asociația Nucicultorilor a găzduit cea de-a zecea ediție a Business Summitului Nucicultorilor

Un sector în continuă dezvoltare pe piața internă și internațională, cu un potențial ce merită valorificat la cel mai înalt nivel. Este vorba despre sectorul nucifer, care începe să evolueze promițător pe arenele mondiale și să încânte producătorii locali cu rezultate pe măsură. Pentru a consolida capacitățile de export ale nucicultorilor din țară și a-i informa despre noile realități economice, Asociația Nucicultorilor a găzduit cea de-a zecea ediție a Business Summitului Nucicultorilor, unde procesatori, producători, exportatori și specialiști de talie mondială s-au adunat pentru un schimb de experință unic.

Producătorii locali de nuci, alune și migdale au avut ocazia să afle de la experții internaționali ce înseamnă o logistică eficientă, lanțurile valorice, de aprovizionare, pătrunderea pe piețele-țintă și tot ce se întâmplă cu producția nuciferă imediat ce trece de piața moldovenească, subliniază Oleg Tîrsînă, președintele ANRM.

OLEG TÎRSÎNĂ, președintele ANRM: Informațiile cu caracter strategic din punctul nostru de vedere, care vor fi prezentate la acest eveniment, vor ajuta oamenii să înțeleagă mai clar la ce etapă ne aflăm, care este situația reală în acest domeniu în țară, peste hotare, cum noi ne încadrăm în contextul global și, cel mai important, care este pachetul de acțiuni pe care trebuie să le întreprindem ulterior.

Ediția acestui an vine cu un apelativ nou, pentru a pune în valoare necesitatea unei gestionări eficiente ale afacerilor din domeniul nucifer, de la practicile locale până la strategiile de dezvoltare pe piața externă.

OLEG TÎRSÎNĂ, președintele ANRM: Pentru prima dată deci este un alt titlu, este deosebit de ce a fost până acum, dar cred că și producătorii noștri sunt pregătiți să facă un pas mai înainte și să se angajeze în câteva discuții mai, un pic mai, deja mai așezate, mai bazate despre ce înseamnă să intri în arena mondială, să vezi care sunt problemele, oportunitățile și să tragi niște concluzii pe care, ulterior, le implementezi deja în producere pentru a adapta la situație.

Specialiștii externi cred în potențialul de creștere al veniturilor din producția nuciferă și sunt pregătiți să colaboreze cu nucicultorii autohtoni pentru a sprijini eficientizarea sectorului în acest scop.

MURAT BADEM, antreprenor străin: Moldova are un potențial major. Este înconjurată de cea mai largă regiune de import a nucilor din lume. Cu toate acestea, ca Moldova să devină un actor important pe această piață, trebuie să realizeze câteva lucruri. Numărul unu este că are nevoie să îmbunătățească productivitatea, să controleze structurile și, desigur, să îmbunătățească nivelul de calitate.

Susținerea externă de care beneficiază Republica Moldova este demonstrată de numeroasele activitățile întreprinse în cadrul proiectului OPTIM, implementat cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, care oferă soluții relevante împotriva provocărilor întâmpinate în sector.

ANA ȚÎBULEAC, Directoare Adjunctă proiect OPTIM: În cadrul proiectului încercăm să reieșim din necesitățile sectorului și să venim cu soluții relevante, deci ceea ce ține de acces la tehnologii, acces la piețe de desfacere, consolidarea capacităților atât a actorilor importanți, cât și a fermierilor. Deci cu Asociația Nucicultorilor colaborăm deja al doilea an și sperăm să fie o cooperare frumoasă și să reușim să aducem cât mai multă consolidare în sector și la mai mult și la mai mare.

Sergiu Gherciu, secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, menționează că evenimentul este și despre importanța alinierii sectorului agroalimentar la tendințele europene, consolidând eforturile de integrare în Uniunea Europeană.

SERGIU GHERCIU, secretar general în cadrul MAIA: Vreau să mai spun că procesul de integrare este unul esențial pentru sectorul agro-alimentar și ne dorim ca asociația dumneavoastră să fie un partener de încredere prin care putem să consultăm acele acte normative pe care le elaborează ministerul, acele standarde pe care vrem să le avem pentru sectorul în cauză.

Un element-cheie pentru extinderea producției nucifere pe piața mondială este, fără îndoială, certificarea. Potrivit Marianei Canțîr, auditor, câteva dintre atestările de care au nevoie nucicultorii sunt certificatele organice, prin procese naturale, certificarea sustenabilă, ecologică și a sistemelor de management al calității pentru o siguranță alimentară a produselor și extinderea în comunitatea europeană.

MARIANA CANȚÎR, auditor: Dacă vorbim despre certificarea ecologică, atunci durează. Durează agricultura ecologică, deoarece este nevoie de o perioadă de tranziție. Pentru o agricultură ecologică este nevoie ca agricultorul să treacă printr-o perioadă de tranziție și această perioadă de tranziție pentru nuciferi este de 3 ani de zile.

În același context, Nicolae Jelamschi, participant în cadrul evenimentului, vine cu recomandări pentru o afacere nuciferă certificată ecologic, care presupune responsabilizarea corespunzătoare a agenților economici.

NICOLAE JELAMSCHI, participant: În primul rând, trebuie să își dorească acest lucru, fiindcă cultivarea unei producții ecologice este mai complicată decât a unei producții standard, să își facă din start un plan bine-stabilit de cum vor hrăni plantele, cum vor iriga plantele, cum vor certifica, la ce organism de certificare, fiindcă este foarte important și piața de certificare este una mobilă, una dinamică, respectiv trebuie să găsească acel organism de certificare care le satisface toate necesitățile și perspectivele.

A zecea ediție a Business Summitului Nucicultorilor a subliniat importanța angajamentului deplin al producătorilor de nuci pentru modernizarea sectorului și pentru a-i asigura un rol relevant pe marile scene internaționale. Evenimentul a fost organizat de Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova, cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.