Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova a organizat la final de 2022, un wine media – talk în care a prezenta rezultatele de activitate pentru anul ce a trecut, dar și obiectivele pentru 2023. Într-o atmosferă prietenoasă și caldă, micii vinificatori și-au dat întâlnire cu jurnaliștii, Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, care a fost gazda evenimentului, a adus în vizor realizările din ultimul an, dar și provocările care au dus la fortificarea rezilienței micilor producători de vinuri.
Directorul executiv al Asociația Micilor Producători de Vinuri, Elena Tomescu, a pus în lumină cifrele care conturează eforturile anului 2022, creșterea exponențială a numărului de membri al asociației de la 9 în 2010, la peste 60 în 2022. Totodată, fiind prezentată o cumulare a datelor de export și a reușitelor micilor producători în concursurile internaționale de profil.
Arcadie Foșnea, președintele Consiliului Asociația Micilor Producători de Vinuri, a punctat profilul activității micului producător și rolul esențial al acestuia în consolidarea industriei vitivinicole din țara noastră.
Arcadie Foșnea, președinte al Consiliului ASW: ”Ne aflăm la final de an, un an cu multe provocări, numai am scăpat de pandemie, a venit războiul, din una în alta… oricum am rămas verticali, am muncit și muncim în continuare și astăzi vrem să facem careva totalizări să le împărtășim cu presa, cu partenerii. Alături de noi sunt partenerii de dezvoltare, proiectul USAID și Bine ați Venit!
Anul 2022 a adus cu el membrilor asociației în pofida provocărilor dar și crizelor din regiune un număr record de medalii în cadrul concursurilor internaționale de profil, 113 și anume 3 – Grand Gold, 71 – Gold, 34 – Silver și 5 de Bronz.
Arcadie Foșnea, președinte al Consiliului ASW: ”Vom degusta și câteva produse care au fost anul acesta medaliate la mai multe concursuri internaționale: spumante, vinuri roșii și albe. Cred că este o mândrie pentru noi micii producători, dar și pentru întreaga țară.”
Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV: ”Facem totalurile unui an care a fost foarte încărcat, dar numai încărcat dar și interesant, productiv, adică cu rezultate bune.”Micii producători, sunt cei ce vin cu un produs nou pe piață, un produs de autor, autentic, au vinuri foarte interesante.”
În cadrul wine media-talk-ului s-a discutat și despre suportul acordat micilor producători, dar și rolul partenerilor în perspectivele de dezvoltare pentru viitor, în contextul noului proiect.
Diana Lazăr, director senior pentru industria vitivinicolă și a turismului în cadrul RCRA: ”Pe viitor, în următorii 5 ani proiectul de competitivitate și reziliență rurală finanțat de USAID dispune de un nou portofoliu de activități, granturi și sprijin care este dedicat industriei vitivinicole și inclusiv creatorilor artizanali ai vinului. De aceea, îndemnăm asociația să se dezvolte, să sporească activitățile de sprijin ale membrilor săi, dar și să interacționeze cât mai mult cu consumatorul local prin intermediul presei locale, în special pentru a promova imaginea vinului moldovenesc printre noi, printre moldoveni, astfel încât, fiecare dintre noi să devenim ambasadori ai produsului național al RM.”
Ca destinații de export pentru micii producători, pe primul loc se află China, cu un volum de aproximativ 59 000 litri de vin exportat și o valoare de aproximativ 174 000 de dolari, iar pe locul doi se află România, cu un volum de aproximativ 20 500 litri și o valoare de aproximativ 153 000 dolari.