Asociația „Forța Fermierilor” amenință că va reveni la proteste, drept reacție la lipsa măsurilor de susținere a sectorului de cereale și oleaginoase din partea statului

În ajunul lucrărilor de primăvară, fermierii sunt forțați să revină la proteste, nemulțumiți de lipsa de sprijin financiar din  partea statului, potrivit unei scrisori adresate Guvernului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare de către Asociația „Forța Fermierilor”. Aceștia susțin că sectorul de cereale și oleaginoase riscă să fie compromis pentru că mulți dintre ei au intrat în noul an agricol fără resurse financiare și nu pot accesa credite, iar măsurile de sprijin propuse de ministerul de resort nu s-au materializat în acțiuni concrete, se menționează în scrisoare.

De asemenea, agricultorii susțin că întâlnirea recentă cu reprezentanții Ministerului Finanțelor au fost una “sterilă”, aducând critici dure la adresa autorităților care nu se grăbesc să ofere soluții urgente pentru criza din sector, în plin sezon agricol, inclusiv refuzul restituirii accizei la motorină și amânarea măsurilor de sprijin până în luna iulie.

„Dincolo de problema lipsei facilitării accesului la finanțări ieftine și pe termen lung pentru agricultorii aflați în prag de faliment, noi am auzit de la Ministerul Finanțelor că nu se dorește executarea rapidă a măsurilor de sprijin ale agricultorilor, chiar dacă sunt prevăzute în legislație și promise de nenumărate ori de Guvern și Parlament. De principiu nu se acceptă restituirea accizei la motorină pentru anul 2024 și pune la îndoiala prelungirea programului rambursării TVA-ului acumulat de agricultori pe care statul este obligat să îl returneze conform legii speciale în vigoare”, notează Asociația „Forța Fermierilor”.

În replică, Ministra Agriculturii și Industriei Alimentatre, Ludmila Catlabuga, spune că se află „în comunicare la zi” cu toate asociațiile, inclusiv și cu Asociația „Forța Fermierilor”, pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă agricultorii. “În ultimele două săptămâni am avut ședințe productive, identificând acele revendicări ale asociației. Fermierii vin și ei cu propuneri, prin prisma lor, de comun, să putem intensifica dialogul și cu colegii din Guvern, Ministerul Finanțelor, dacă vorbim de rambursarea TVA-ului. Aceste revendicări ar avea soluții pe termen mai lung prin prisma proceselor care urmează să fie. Suntem în strânsă legătură cu ei pentru a intensifica dialogul în continuare ca să putem găsi soluțiile rapide și eficiente, a declarat Catlabuga.

Potrivit ministrei, a fost lansat un produs nou, creditul preferențial, care este un produs bun, dar din discuțiile cu fermierii s-a constatat că nu este eficient din cauza mijloacelor circulante și costurilor curente la motorină și fertilizanți. „Vom încerca să revizuim încă o dată prin prisma proiectului precedent care a fost prin intermediul ADMA cu privire la fertilizanți”, a declarat oficialul.

Amintim că anul trecut seceta a afectat peste 350 de mii de hectare de terenuri agricole, plantate cu porumb, floarea-soarelui, grâu și alte culturi. Astfel, potrivit Asociației “Forța Fermierilor”, o mare parte din producătorii de cereale și oleaginoase nu pot începe noul sezon agricol din cauza pierderilor înregistrate.

În ultimele săptămâni reprezentanții asociației s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Ministerul Finanțelor și a Parlamentului pentru a găsi soluții. Totuși, aceste întrevederi nu au adus rezultatele așteptate de agricultori.

Citiți mai mult:

Irigații moderne pentru fermierii din Ștefan Vodă: investiție de 8,4 milioane de dolari

Opt braconieri, prinși la frontieră cu arme și muniție ascunsă

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.