Asigurările agricole, neglijate în Moldova: lipsa încrederii și a suportului afectează fermierii

Deși sectorul agricol este esențial pentru economia Republicii Moldova, majoritatea agricultorilor continuă să evite asigurarea culturilor, în ciuda riscurilor climatice accentuate. Statul subvenționează până la 70 la sută din prima de asigurare, însă doar 1 la sută din suprafața agricolă este efectiv asigurată anual. În localitatea Telița, raionul Anenii Noi, această reticență este exemplificată clar de atitudinea agricultorilor care, din lipsa încrederii aleg să-și asume riscurile în mod direct.

DUMITRU FRUNZA, Agricultor:

,, Nu am culturile asigurate, din păcate nu. Eu nu practic astfel de asigurări, alții poate chiar își asigură culturile, dar la moment eu nu le asigur. “

Problema este agravată de lipsa lichidităților în rândul fermierilor și de întârzierile frecvente ale statului în plata subvențiilor, ceea ce face ca asigurarea culturilor să fie percepută mai degrabă ca un „lux” decât ca o necesitate.

ION FRUNZĂ, Agricultor:

,,Nu le asigurăm deoarece la noi în zona cei ce se ocup de asigurare nu sunt de încredere. Agricultorii îi evită la maxim pe ei, și le este frică că vor cheltui banii în zadar. În momentul când ajungi la ei, ei caută o sută de motive numai să nu ne ajute. Poate în ultima perioadă s-a mai schimbat ceva. “

Expertul Iurie Rija avertizează că în 2024 doar 3,2 la sută din Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii a fost direcționat spre asigurări, în timp ce valoarea primelor agricole plătite reprezintă doar 4,5 la sută din totalul pieței de asigurări. Pentru a încuraja fermierii să se asigure, Rija propune condiționarea subvențiilor de existența unei polițe de asigurare și implicarea activă a băncilor în impunerea asigurării bunurilor finanțate.

Citiți mai mult:

Porumbul câștigă teren, grâul în declin: Tendințe globale și impact asupra prețurilor

Interes crescut pentru vița-de-vie, cais și smochine la piața agricolă din Bălți

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.