Ar cam fi timpul să renunțăm la sapă…
Ar fi ciudat să nu mai recunoaștem că trăim în era tehnologiilor. Bineînțeles, acestea nu puteau lipsi nici din agricultură. Cu cât aflați mai multe și mai repede despre ele, cu atât veți fi mai pregătiți.
ANDREI BRAGARENCO, lector universitar UTM: ”Oricare proces pe care îl facem manual – există o soluție tehnologică care l-ar înlocui. Este cumva tendința: ce să mai fac ca să nu fac nimic? Și atunci dacă este o tendință ca iată fac repetitiv un lucru, dacă este repetitiv, probabil în loc de mâna mea poate să se găsească o mână robotică care să facă lucrul acesta. Dacă am de săpat, poate este un hârleț automatizat – exact aveam acum tractoarele, ce fac asta. Dacă mă întrebați dacă există vreun lucru care nu poate fi automatizat, nu există.”
MIHAELA RUDENCO, prezentatoare: Vitalie, crezi că job-ul de prășitor va dispărea în curând?
VITALIE ARGINT, student UTM: ”Cred că cu timpul oricum omul ar juca important în agricultură, însă sistemele electronice automate în mare parte îl vor ajuta. Va economisi timp și va avea roade mai mari.”
În prezent, există mecanisme construite așa încât să facă ele tot lucrul, fără să obosească.
”Când vorbim despre Farmbot să nu înțeleagă că este un robot cu mâini și cu picioare. Este un mecanism. Cum este imprimanta 3D, exact așa se cresc legumele și fructele. Doar că în funcție de sezon, el își ia instrumentul potrivit și inspectează zona și cultivă exact cum am cultiva noi cu mâna noastră.”
Serele nu sunt o noutate. În cazul celor moderne și inteligente însă, nu avem nevoie nici de pământ. Există un fel de case verzi supraetajate, în care toate substanțele nutritive ajung în plante prin pulverizare.
VITALIE ARGINT, student UTM: ”Omul pur și simplu vine și spune ce vrea să cultive, iar sera, dacă este una inteligentă, automat poate să sădească aceste plante, să le îngrijească.”
La UTM s-a creat o comunitate de ingineri ce pune în practică o mulțime de idei.
ANDREI BRAGARENCO, lector universitar UTM: ”La universitate când de obicei pur și simplu e un curs teoretic, îți dai temele și ai scăpat. Dar când mergi într-o comunitate de asta: „Hai să vedem cum facem lucrurile împreună, avem de rezolvat o problemă”. „Da eu acasă mi-am făcut o floare care se udă singură”, „Cum ai rezolvat problema asta”. Și apare o interacțiune între ingineri și discuții inginerești.”
Inovațiile aparțin atât studenților, cât și elevilor cooptați în diverse activități.
ANDREI BRAGARENCO, lector universitar UTM: ”Apropo, băiatul acesta pe care îl vedeți este cel mai tânăr. Ce este interesant I-a plăcut ingineria de mic, el avea doar 14 ani și dădea soluții mai rapid și mai performant decât un student din anul 1, 2, 3.”
Doar motivând tinerii, oferindu-le oportunități similare cu cele de peste hotare, putem să-i convingem să studieze și să muncească acasă.
În fiecare luni și miercuri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.