Aproximativ 400 de mii de euro au fost alocați unităților economice care implementează programe de învățământ dual în Republica Moldova. Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova împreună cu partenerii din Germania și Elveția au asigurat îmbunătățirea condițiilor de formare a tinerilor specialiști prin intermediul învățământului dual. Astfel, au fost create parteneriate între companii și instituții de învățământ din țară, și totodată, au fost achiziționate echipamente necesare pentru instruirea în cadrul întreprinderii.
SERGIU HAREA președinte al Camerei de Comerț și Industrie: „Companiile au primit resurse financiare pentru a dota atelierele unde copiii învață. Deci fiecare companie a primit un suport de circa 20 de mii de euro, în total 22 de companii, Au cumpărat echipamente la care tinerii care sunt în învățământul dual, aproximativ 500 de tineri, învăță în cadrul companiei. Domeniile sunt textile, construcții, cofetărie, deci tot ceea ce este solicitat pe piață la ziua de astăzi. Tinerii noștri se pregătesc pentru a fi mai buni în activitatea companiilor dar și companiile sunt mai competitive.”
În acest sens, studenții care beneficiază de programul învățământului dual au posibilitatea de a dezvolta o carieră încă de pe băncile universității. Totodată, rata posibilității angajării după finalizarea acestui program este de aproximativ 70 la sută.
GALINA RUSU, Secretară de Stat, Ministerul Educației și Cercetării: „Elevii din învățământul dual implicați în aceste companii vor putea să învețe pe tehnologie nouă, pe echipamente diverse și se vor putea încadra în câmpul muncii.”
În timp ce companiile beneficiază în urma acestui program de forță de muncă competentă, studenții obțin un venit în timp ce studiază și își asigură un loc de muncă în viitor.
GALINA RUSU, Secretară de Stat, Ministerul Educației și Cercetării: „Elevii din dual sunt favorizați, căci ei pe de-o parte beneficiază de facilitățile elevilor, adică bursa, cămin, alimentație dacă vorbim de învățământul secundar, iar pe de altă parte din partea companiei primesc salariu, remunerația lunară care nu este mai mică decât un salariu mediu pe economie.”
Companiile participante sunt din diverse domenii de activitate și de pe întreg teritoriul țării. Acestea au fost selectate în baza unui concurs, un criteriu de selecție fiind numărul studenților care vor urma să fie instruiți.
TARITA MIHAIL, directorul unei companii de construcții din Leova: „Elevii însușesc meseria plăcător cu plăci. Pregătim cadre pentru viitor ca să activeze pe teritoriul Moldovei. În 2023 am avut 3 studenți, am încheiat contracte cu ei. Și în 2024 am solicitat încă 5 elevi. În total vom avea 8, contractul este pe termen de 2 ani. Deci 5 zile pe săptămână și în total 70% ei se află la întreprindere și 30 de procente în instituția școlară.”
În cadrul programului au fost selectate 22 de companii beneficiare dintr-un număr total de 178 de întreprinderi care au aplicat. Totodată, aproximativ 500 de studenți vor studia în cadrul programului învățământului dual.