Apicultura, un domeniu atractiv pentru tineri

Apicultura a fost dintotdeauna o activitate profitabilă. În ultima vreme, tot mai mulți moldoveni aleg să se ocupe cu albinăritul. În multe cazuri, oamenii încep din dorința de a obține produse de calitate pentru familie și apropiați, iar ulterior, încep să mărească efectivul de albine, punând astfel baza unei afaceri pe termen lung.

Ion Maxim, director executiv, Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova: „Apicultura, în Republica Moldova, în ultimii ani, a început să crească, a început să se dezvolte mai bine chiar și cu  ajutorul proiectului „Agricultura performantă în Moldova”, care foarte mult ne susține în ultimii ani școala profesională, dar și apicultorii din țară. Noi, pe parcursul ultimilor trei ani de zile, am avut am avut o susținere, 50 de apicultori din țară au beneficiat de 80 de stupi. Stupi pe rama de 3×4, care i-au avut ca un start pentru dezvoltarea afacerii și acum ei se dezvoltă și-au mărit stupinele unii dintre ei au devenit și apicultori profesioniști.”

Trei studenți ai Școlii Profesionale din comuna Bubuieci au fost selectați în cadrul unui start-up susținut de USAID și vor beneficia de 15 stupi verticali, populați cu albine, dar și de asistența specialiștilor din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Oleg Stiopca, specialist dezvoltarea forței de muncă, USAID/APM: „Este un proiect-pilot. De fapt, noi ne așteptam că nu vom avea 20 de competitori. Școala, la moment, are două grupe, anul I și anul II, câte 20 de elevi. Noi am avut șase aplicați la acest program, suntem conștienți de faptul că este primul an al acestui program, am avut o promovare minimă, suntem siguri că după ce vom învăța implementarea și derularea acestor programe, vom avea mai mulți beneficiari.” 

Cei trei tineri au fost selectați în urma unui concurs al planurilor de afaceri. Viitorii apicultori speră să-și dezvolte un business profitabil cu sprijinul USAID.

Tudor Maidan, student, Școala Profesională Bubuieci: „Planurile mele după ce voi absolvi sunt de a mă dezvolta în apicultură, de a deschide o afacere, să mă dezvolt mai mult pe producerea mierii și roiurilor.” 

Ion Rusu, absolvent, Școala Profesională Bubuieci: „Am studiat apicultura fiindcă este o meserie foarte bună și profitabila în Republica Moldova. E o meserie curată, sănătoasă și care ne permite să ne dezvoltăm la noi în țară. Avem multă susținere din partea proiectelor.”  

Grigorie Movilă, student, Școala Profesională Bubuieci: „Am ales să studiez apicultura, deoarece m-au inspirat foarte mult aceste insecte. Este unica insectă care aduce folos omului, produc miere sau polenizează plantele. De unde ți-a pasiunea pentru apicultură? De la bunelul, el este deja apicultor, dar în ultimul timp nu se mai ocupă.”

Inițiativa de start-up „BeesUP” are drept scop susținerea tinerilor în demararea unei afaceri profitabile în sectorul apicol.

În jur de 85-90% din mierea produsă în Republica Moldova este exportată, preponderent în țările europene.