Apicultorii pregătesc stupii pentru iernat
În această perioadă, apicultorii efectuează ultimele tratamente înainte de iarnă, pentru a proteja albinele de acarieni și boli. Totodată, ei verifică dacă albinele au suficientă miere pentru iernat. Petru Sacara, din Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia, are peste o mie de familii de albine.
Petru Sacara, apicultor, s. Sagaidacul Nou, r. Cimișlia: „Primul lucru care se face pentru ca albina să fie bine pregătită pentru iarnă sunt tratamente, care noi, de obicei, le începem imediat după ce se face ultima extracție de miere. Noi ultima extracție am avut-o pe 26-28 august, imediat după asta se începe cu tratamentele contra acarianului Varroa. Totodată, se completează familia cu hrană.”
De mai mulți ani, Petru Sacara hrănește albinele cu sirop de zahăr invertit, iar la unele stupuri adaugă chiar și câte 20 de kg, dacă acestea nu au suficiente rezerve de miere.
„Am pus ultima dată, când am făcut verificarea la ultima stupină, acum trei săptămâni. Ieri am făcut tratament acolo, unele nu reușit să-l asimileze, dar în schimb eu cred că acolo s-a completat cât trebuie. Anul acesta, ele au cred că hrană pentru două ierni, că albina nu consumă atât de multă miere iarna, cât consumă de la 1 martie până la 1 mai.”
Apicultorii care încă n-au reușit să efectueze tratamentele de iarnă, mai au timp să le facă.
Petru Sacara, apicultor, s. Sagaidacul Nou, r. Cimișlia:„Ultimul tratament, cam între 10-20 noiembrie se face, acela se numește tratamentul de iarnă. În literatură, îl găsim ca tratamentul de Crăciun, noi facem cu acid oxalic.”
În acest an, albinele intră în iarnă mult mai sănătoase decât în anii precedenți. Petru Sacara, apicultor, s. Sagaidacul Nou, r. Cimișlia: „Cum arată albina estetic acum, nu în fiecare an intră albina așa în iarnă, intră albină grasă.”
Și pentru că în unele perioade avem temperaturi foarte scăzute, Petru Sacara a avut grijă să ofere albinelor nu doar hrană. „Noi, în primăvară, îi punem și pelicula. Acum, pentru iarnă, stă pernuța aceasta să fie mai cald și să poată totodată să iasă umiditatea.”
Chiar dacă se așteaptă temperaturi scăzute, Petru Sacara nu se teme că albinele vor îngheța la iarnă. „Afară cât de frig nu ar fi chiar și -30 grade Celsius în mijloc la cuib acolo tot timpul e 10-12 grade Celsius. Albina tot timpul se schimbă că ea stă afară atât timp cât are rezervă de hrană.”
Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor, în ţara noastră, sunt în jur de 7400 de antreprenori din acest domeniu şi peste 260 000 de stupi de albine.