Apicultorii din Moldova, defavorizați de autorități

Apicultorii din țara noastră sunt revoltați de faptul că nu au fost incluși în lista de beneficiari de subvenții din sectorul zootehnic. Motivul ar fi majorarea cheltuielilor de producere care, la rândul său, fără sprijinul statului, provoacă creștea prețurilor la miere. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, în cadrul emisiunii ”Actualitatea la raport” de la postul nostru de televiziune.

ION MAXIM, director executiv, Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova: ”Este unicul produs din sectorul zootehnic, practic, care nu este inclus în subvenții. Noi am solicitat fie pe cap de albină, nu pot sa ne dea, înțelegem asta. Fie pe familie de albină sau să ne dea pe kilogramul de miere facturat, și prin asta, noi am explicat și domnului ministru și grupului de lucru cu care am conlucrat. Am explicat că o dată ce va fi subvenționat kilogramul de miere facturat, se va soluționa de la sine problema înregistrării sau legalizării activității de antreprenoriat a fiecărui apicultor. (MUSCA 08:33-08:38) Chiar nu înțeleg de ce noi am fost așa marginalizați și suntem marginalizați până la momentul de față.”

Potrivit lui Ion Maxim, una din soluții care ar remedia situația dificilă din sector este revizuirea politicilor de acordare a subvențiilor pentru apicultori.

ION MAXIM, director executiv, Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova: ”Noi, la ziua de azi, avem 25-26, până la 30 de lei pentru un kilogram, dar având în vedere că anul acesta, la anul, este practica,  anul trecut, sau poate și mai rău, cheltuielile s-au mărit mult mai mult. Înseamnă că prețul de cost ar putea să fie mai mare și înseamnă că noi mergem în pierdere. De asta, noi și insistăm asupra statului că ar trebui ca să se revadă politicile și să fim incluși și noi.”

În același timp, o altă soluție ar fi și reducerea cotei TVA, a mai subliniat Ion Maxim.

ION MAXIM, director executiv, Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova: ”Plus la asta, noi mai avem o solicitare. Vrem ca mierea, ca produs zootehnic să fie impozitată cu TVA la cota de opt procente sau o cotă redusă. Asta tot ar impulsiona sau ar permite la procesatori să scadă din cheltuieli și să ne dea nouă un surplus la prețul pe care îl au.”

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în prezent în țara noastră sunt înregistrate oficial 7.126 de stupine, în care sunt întreținute peste 236 de mii de familii de albine, ceea ce constituie în medie 33 de familii de albine per stupină.