Gradul înalt de poluare a apelor este prezent și pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, specialiștii susțin că acest fenomen poate duce la consecințe grave atât pentru populație, cât și pentru mediu. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la AGRO TV Moldova.
Radu Cazacu, director adjunct al Agenției Apele Moldovei: „Principalii factori sunt poluările punctiforme, aici ne referim la lipsa stațiilor de epurare și poluările difuze din agricultură. Aceștia sunt principalii poluatori ai apelor. De asemenea, punctele de colectare a gunoiului, neautorizate.”
S-a demonstrat că apa din râul Prut este cu mult mai curată decât în râul Nistru, spune expertul.
Radu Cazacu, director adjunct al Agenției Apele Moldovei: „În Prut apa este mai curată, deoarece în bazinul Prutului au fost mai puține întreprinderi care erau ca o sursă de poluare a apelor.”
Nici peste situația râurilor mici nu putem trece cu vederea. Acestea, de asemenea, au un risc sporit de secare și de poluare. În astfel de situații, autoritățile locale sunt îndemnate să acționeze.
Radu Cazacu, director adjunct al Agenției Apele Moldovei: „Situația este foarte gravă. Pe Răut mai puțin s-au implicat factorii antropici. Majoritatea râurilor au fost canalizate, de altfel, este foarte importantă curățarea acestora, însă nu avem posibilitatea să facem acest lucru, pentru majoritatea dintre ele, cu părere de rău. Acolo unde este posibil le aducem la forma lor naturală.”
Îndemnul expertului către populație este de a avea grijă și nu de a polua apele, prin utilizarea detergenților bio, prin utilizarea eficientă a apei și prin aportul la întreținerea bazinelor acvatice.