Apă în două cu nămol, la Cupcini

Beau cea mai scumpă apă, chiar dacă e în două cu nămol. De mai bine de zece ani, locuitorii orașului Cupcini din raionul Edineț își afectează sănătatea zi de zi.

Apa are culoare maronie, miroase urât și nu este bună nici măcar pentru uz casnic.

Primarul spune că nu este problema autorităților, ci a întreprinderii „Apă-Canal Edineț”, relatează nordnews.md.

Alexandru Burlacu are 80 de ani. Bătrânul este nevoit să care apă de la fântână, dar și aceasta este plină de impurități. Iar pentru grădină, acesta strânge apă de ploaie.

Câteodată, când deschid robinetul, curg chiar impurități negre. În afară de asta, noi nu avem apă bună nici în fântână. Strâng apa în butoaie. Trei butoaie și un vas plin cu apă de ploaie. Când am nevoie iau apa de acolo și mă băiesc, așa cu această apă mai puțin mă folosesc, urât”, spune  Alexandru Burlacu, locuitor or. Cupcini

Oamenii spun că în oraș sunt câteva fântâni, doar că apa nu corespunde parametrilor de calitate.

”Foarte bună, nici mâinile nu ți le poți spăla. E roșie, neagră, nici nu mai știu de  ce culoare. Chiar acum am adus o căldare de apă de la fântână, una pentru spălat mâinile, iar alta la bucătărie, pentru veselă.”

”Eu, iată, vin aici la izvor și iau apă. Iau câte 100 de litri și îmi ajunge pentru mâncare, pentru ceai, pentru borș. Dar deja pentru spălat, mergea și cu glod, dar acest glod se bate în filtre sau chiar în cazan, el se depune și se strică toată tehnica de uz casnic.”

Pentru un metru cub de apă, se achită aproape 40 de lei.

”Apa din robinet este ruginită, nici nu ne putem băi, doar spălăm rufe și nu pe toate, pentru lenjerie sunt nevoită să ridic la etajul cinci apă de la fântână. Plătim 37,40 lei, cel mai mare tarif. Eu sunt singură, ieri am pornit apa, este fix ca și acest pământ, robinetul mereu este înfundat.”

Este imposibil să o bei, nici să mănânci, când facem mâncare luăm de la fântână și gătim. Dar pentru ce mai plătim 37,40 lei, nu știu.

Specialiștii confirmă că apa care curge prin robinetele din Cupcini este de proastă calitate, potrivit probelor lunare.

”Calitatea apei din robinet atât din orașul Edineț, cât și Cupcini nu corespunde la chimie după culoare turbiditate, iar la microbiologie undeva 60% nu corespund. Cei de la Apă – Canal au fost informați despre situația dată, primesc rezultatele, dar problema este până nu va fi creată o stație de tratare, dar costurile unui astfel de proiect sunt foarte mari”, menționează Nelli Caterinciuc, medic igienist.

Și edilul orașului Cupcini, Ivan Ostaficiuc, dă vina pe „Apă-Canal Edineț”.

”De ce pe mine mă întrebați, trebuie să întrebați pe cei de la Apă-Canal, dar nu pe mine? Apă – Canal trebuie să fie sub conducerea consiliului raional și atunci o să fie apă, atunci consiliul o să găsească și bani și noi de la primărie o să ne implicăm, și așa se va găsi o soluție”, zice Ivan Ostafciuc, primar or. Cupcini.

Reprezentanții „Apă-Canal Edineț” susțin că pentru reabilitarea rețelei de apeduct este nevoie de foarte mulți bani. Oficialii locali au găsit deja o soluție, doar că primăria bate pasul pe loc.

”La Edineț problema se rezolvă în felul următor, primăria Edineț a câștigat acum un proiect pentru schimbarea rețelelor de vreo 70 de mln. de lei, iar recent a aplicat pentru ADR Nord pentru a construi stația de tratare. Până acum, primăria Cupcini nu are așa ceva, noi gestionăm sistemele care ne sunt transmise. Primăria Cupcini, cu părere de rău, nici rețelele nu le-au transmis până acum”, afirmă Vitalie Sorocan, directorul întreprinderii „Apă-Canal-Edineț”

Pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în orașele Edineț și Cupcini este nevoie de peste 9 milioane de euro.