„Apa este viață, apa este hrană. Nu lăsați pe nimeni în urmă”
Una dintre cele mai sărbătorile zile în calendarul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) este Ziua mondială a alimentației, care se sărbătorește an de an pe 16 octombrie.
„Apa este viață, apa este hrană. Nu lăsați pe nimeni în urmă”- este tematica sărbătorii din acest an, care încearcă să pună în evidență problema lipsei apei potabile, poluarea și degradarea ecosistemelor la nivel mondial.
Alături de încălzirea globală și epuizarea resurselor de petrol și gaze naturale, lipsa apei potabile a devenit una dintre cele mai stringente probleme cu care se poate confrunta omenirea în noul mileniu.
Potrivit statisticilor FAO, risipa de apă a atins valori nemaiîntâlnite. Una din cinci persoane nu are acces la apa potabilă, două din șase persoane trăiesc în condiții improprii de igienă, iar aproximativ 4 mii de copii mor în fiecare zi din cauza bolilor provocate de apa infestată pe care o consumă.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă populația să manifeste solidaritate în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a risipei de apă. Un ecosistem agroalimentar durabil este unul în care există alimente nutritive suficiente și apă sigură pentru consum.
Ziua mondială a alimentației va cuprinde aproximativ 500 de activități în 150 de țări, difuzate prin intermediul TV, radioului și rețelelor sociale, cu implicarea a milioane de oameni. Scopul fiind creșterea gradului de conștientizare a populației asupra problemelor alimentare, a foametei și a malnutriției, ce pot apărea pe termen lung, din cauza risipei și poluării sistemelor acvatice.