Anul Vitivinicol 2024: Provocările climatice și performanțele remarcabile ale vinurilor autohtone
Ediția a IX-a a Conferinței Naționale cu genericul „Anul Vitivinicol 2024 – evaluări, rezultate și perspective” a reunit specialiști, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai sectorului vitivinicol. Participanții au discutat despre provocările din domeniu, au analizat performanțele înregistrate în anul precedent și au conturat direcții de dezvoltare pentru perioada următoare, într-un cadru dedicat schimbului de idei și bune practici.
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului a evidențiat impactul schimbărilor climatice asupra recoltei din 2024 și eforturile producătorilor de a menține calitatea vinului moldovenesc:
ȘTEFAN IAMANDI, Director al Oficiului Național al Viei și Vinului:
,,Anul acesta vom prezenta rezultatele anului 2024, din păcate, în ciuda secetei, în ciuda provocărilor pe care le-am avut din punctul de vedere a schimbărilor climatice, rezultatele sunt cu minus 30-40 la sută în dependență de regiune recolta este mai mică comparativ cu anii anteriori. Totodată, este și un record asupra recoltei, iar în ciuda acestor provocări vinificatorii și viticultorii noștri, au izbutit să obțină o recoltă de calitate înaltă și să producă vinuri de o calitate care să confirme reputația vinului „Wine of Moldova” care constant câștigă medalii la nivel internațional.”
A fost prezentat proiectul „Struguri de Calitate” și impactul condițiilor meteorologice asupra viticulturii în 2024.
VLADIMIR COROBCA – doctor în științe agricole, consultant în viticultură, ONVV:
,,Oficiul Național al Viei și Vinului implementează un proiect cu denumirea “Struguri de Calitate”. În cadrul acestui proiect, noi am mai evaluat trei capitole care vizează viticultura, fonologia viței-de-vie, datele meteo și cum am putea proteja plantațiile viticole cu aplicarea IT tehnologiilor. În baza acestui proiect, în fiecare an, Oficiul Național al Viei și Vinului organizează două Conferințe Naționale, în cadrul acestor conferințe se aduc datele privind situația în viticultură. Dacă e să evaluăm situația din viticultură în anul precedent 2024, prin prisma acestor trei capitole, atunci am putea spune despre faptul că anul 2024 a fost un an foarte mai călduros.”
Conferința Națională a inclus și o sesiune specială de degustare, oferind participanților ocazia unică de a gusta vinuri din soiuri vechi.
ELIZAVETA BREAHNA- Specialist principal în standarde de calitate și durabilitate în industria vinului, ONVV:
,,Astăzi, aici se întrunește întreaga filiera vitivinicolă. Vom analiza cum a fost anul vitivinicol 2023-2024, și iată că în cadrul acestei conferințe, la finele ei va avea loc o degustare a vinurilor produse din soiuri vechi moldovenești, cum este: Floricica, Rara Neagră, Copceac și Novac. Participanții de astăzi vor avea o ocazie unică de a fi primii care vor degusta aceste vinuri și vom face concluzii asupra acestor vinuri.”
La finalul conferinței, participanții au avut oportunitatea de a degusta vinuri de calitate, obținute în condiții de micro vinificație, și de a face evaluări despre potențialul și viitorul industriei vitivinicole din Moldova. În ciuda provocărilor climatice, producătorii din sector continuă să demonstreze reziliență și să mențină standardele înalte care contribuie la succesul vinurilor moldovenești.
Citiți mai mult:
Condițiile climaterice nefavorabile au determinat închiderea temporară a postului vamal de tip debarcader „Molovata”
Republica Moldova scapă de tarifele impuse de Trump, pentru doar 90 de zile
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.