Anul de studii a început cu restricții

În școlile, liceele, colegiile și universitățile din țară a început anul de învățământ, cu prezența fizică a elevilor și studenților în clasă și auditorii, dar cu respectarea unor norme sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19.

Viorel Bostan, rector, Universitatea Tehnică din Moldova: „La început, planificăm un învățământ tradițional, față în față. Probabil, iarăși, în funcție de situația epidemiologică din Republica Moldova și în particular din universitate, vom lua decizii. De exemplu, ar putea anul doi și anul trei să treacă în regim hibrid, anul întâi și anul patru, fiind anul absolvent și anul întâi, anul începător, să fie în regim față în față, o să vedem cum ne acomodăm.”

În această perioadă de pandemie, în sălile de curs se pot afla un număr limitat de persoane.

„Deocamdată, vom fi față în față cu studenții, orele se fac cu păstrarea distanței fizice recomandate în auditorii și laboratoare. Chiar și prelegerile teoretice se vor petrece în sălile mari, inclusiv în acest amfiteatru urmează să fie serii de 100 studenți, care urmează să aibă ore teoretice aici.”

Angajații din sistemul educațional care nu vor fi vaccinați vor fi obligați să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul testului anti-COVID, făcut din bani proprii.

„În Universitatea Tehnică, peste 70% din personal deja s-a vaccinat, urmează și restul să se vaccineze. Cine nu se va vaccina, conform deciziei actuale a Comisiei Naționale pentru Stare Excepțională, vor urma să prezinte, la două săptămâni, un test. Pentru studenți, aceasta, deocamdată, nu este actual, însă îi îndemnăm să se vaccineze, pentru a putea continua studiile în regim normal.”

Măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19 sunt respectate nu doar în campus.

Dinu Țurcanu, prorector, Universitatea Tehnică din Moldova: „Prima zi am început-o tradițional în mod fizic, cu studenții și profesorii. Toți am așteptat această zi importantă, fiindcă, dacă vorbim despre studii în domeniul ingineriei, prezența fizică este foarte importantă, mă refer la activitățile practice. Am început-o cu respectarea hotărârilor Comisiei Extraordinară în Sănătate Publică, aceasta înseamnă un număr mai mic de studenți în aulele noastre și respectiv în spațiile de studii, de asemenea, purtarea măștii este obligatorie, dezinfectarea, peste tot termometre, se măsoară temperatura, inclusiv la cămine.”

Chiar și în pandemie, studenții, mai ales cei de la anul I, trăiesc în această zi emoții speciale.

Veronica Vornicescu, studentă, Universitatea Tehnică din Moldova: „Am venim în acest an cu speranțe și așteptări, cu dorință de carte. Ne-am pregătit moral, fizic, sperăm cu situația epidemiologică actuală să facem orele fizic, nu online.”

Meseria nu atât se învață, cât se fură, iar învățământul online e ca o relație la distanță – parcă este, și nu prea…

Anatolie Elpujan, student, Universitatea Tehnică din Moldova: „Nouă ne-am spus că va fi combinat, nu va fi 100% online, s-au combinat sau doar la ore cu prezență fizică. Sunt neutru față de aceasta, cum va fi așa va fi. Cred că este mai bine cu prezență, dar ce pot eu să schimb? O să mă adaptez, nu pot schimba nimic, oamenii se adaptează. ”

Ana Maroașvili, student, Universitatea Tehnică din Moldova: „Nouă ne este mai comod la universitate, pentru că în cursul I trebuie să facem cunoștință cu colegii, să ne împrietenim. Acum, la ore, am stat cu măști. Din păcate, distanța nu a fost păstrată, ne este indiferent chiar de va fi online, noi suntem pregătiți, căci deja am învățat așa doi ani de școală.”

„Neapărat ne-au spus să purtăm măștile, noi încercăm să menținem distanța în auditorii, pentru a preîntâmpina o posibilă răspândire a virusului. Nimeni nu vrea lecții online, toți își doresc ore cu prezență fizică.”

Prezența fizică la ore îi face pe studenți mai responsabili. Cel puțin, așa spun ei.

„Chiar dacă ești adormit la facultate, auzi profesorul, pe când online, acasă, stai în pat și oricum adormi, și poți chiar să nu mergi la ore, e greu.”

Conform prevederilor aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în instituțiile de învățământ se va evita aglomerația în blocurile de studii, activitățile didactice vor fi organizate eșalonat, iar în pauzele dintre ore se va asigura aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor.