Cum începe sezonul agricol
Anul agricol 2021 începe fără mari dificultăți. Pentru culturile de câmp, startul a fost dat în a treia decadă a lunii martie – începutul lunii aprilie, iar pentru cele pomicole și viță-de-vie a pornit mai devreme. Este declarația făcută pentru IPN de către Vasile Șarban, șef de direcție la Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Potrivit specialistului, lucrările de toamnă s-au desfășurat la timp. Au fost semănate circa 400 de mii de hectare, dintre care grâu de toamnă – pe un teritoriu de circa 318 mii de hectare, orz – pe 47 de mii de hectare, rapiță – pe 34 de mii de hectare, iar alte culturi agricole au fost împrăștiate pe aproximativ 2 mii de hectare. Suprafața totală de semănături este echivalentă cu cea din toamna 2019.
Vasile Șarban a subliniat că nu există plângeri din teritoriu că înghețurile de până la -20 de grade din luna februarie ar fi afectat culturile agricole.
„Temperatura critică de rezistență pentru cerealele de toamnă este de -17, -18 grade la nodul de înfrățire, care se află la 20 cm adâncime în pământ, iar această temperatură este cu 5-6 grade mai mare decât temperatura de la suprafața solului. Totodată, nu este exclus că pe anumite terenuri gerul a afectat într-o oarecare măsură semănăturile de grâu. Chiar dacă a avut de suferit partea aeriană a plantelor, rădăcinile sunt rezistente și ar putea să vegeteze”, a menționat Vasile Șarban.
Svetlana Mironov, șef Direcție monitoring agrometeorologic din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a precizat că la începutul perioadei de vegetație rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru pe terenurile cu plantele și arătura de toamnă vor constitui 110-175 mm. Asta constituie 80-135% din normă. În prezent, în raioanele din nordul țării,rezervele de umezeală constituie 90-135%, în cele din centru – 80-120%, iar la sud – 80-100%. Mironov mai spune că situația privind rezervele de umezeală din pământ este mai bună în 2021, în comparație cu cea de acum un an.