Anul acesta, nu ne vom sătura de căpșune

Producătorii de căpșuni încearcă să ofere consumatorilor prima roadă cât mai devreme, numai că în acest an, primăvara târzie le-a dat planurile peste cap. Deși căpșunile moldovenești au apărut în vânzare, cantitatea este una redusă, și prețul e destul de mare, comparativ cu anii precedenți, scrie agroexpert.md.

„Să știți că fructele abia au început să fie culese, cele din sere, dar urmează să apară și cele din câmp deschis. Totul depinde de vremea capricioasă, care a dus la întârzierea roadei cu care eram obișnuiți în această perioadă”, a menționat Aneta Ganenco.

Pe rafturile magazinelor nu prea se găsesc cele autohtone, iar dacă se găsesc, atunci doar în cantitate limitată. Cantitativ, în acest an sunt mai puține fructe.

„Explicația este foarte simplă, producătorii autohtoni s-au învățat de anul trecut, când a început pandemia să-și vândă marfa în format online, asigurând livrarea la consumator. Și atunci nu mai există tendința uriașă de a semna contracte cu rețelele de magazine din mai multe motive: acestea mereu încearcă să scadă prețul produsului, aplică anumite condiții care nu sunt avantajoase producătorilor autohtoni. De exemplu, la ora 7 dimineață, producătorul trebuie să fie în fața magazinului cu lada de fructe, în caz dacă anumite fructe nu arată bine, sunt returnate cu riscul de a nu mai accepta altele” a explicat Aneta Ganenco.

Prețul căpșunilor autohtone variază, în funcție de soiul fructelor, dar și de locul unde se vând. Dacă le cumpărați direct de la producător, e mai ieftin. Dacă de la realizator, care își adaugă comisionul său, prețul ajunge la 60-70 de lei. Deși fructele autohtone se vând deja și cu 45 de lei per kilogram.  

Cea mai bună soluție pentru agricultori rămâne vânzarea online, dacă acesta poate asigura logistic livrarea fructelor direct la cumpărător.