Anul acesta, au fost recoltate 600 000 tone de mere
Din noua recoltă de mere a anului curent din țara noastră, până la 1 Noiembrie, 72 000 de tone deja au fost exportate, arată statisticile Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct. Dintre care, 95 % au ajuns pe piața din Federația Rusă, restul în Uniunea Europeană, spațiul CSI, iar mai nou – Emiratele Arabe Unite. În prezent, producătorii din Republica Moldova tind să diversifice exportul spre diverse piețe din întreaga lume.
Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct: „Ne orientăm ca până în 2025 ca să încercăm cel puțin 45% din mere exportate să fie piețele alternative. Noi avem poziții clare, să menținem poziția noastră ca furnizori pe piețele tradiționale din CSI pentru că este o piață care este încă foarte bună și noi considerăm cu o putem dezvolta.”
Pentru ca merele din țara noastră să fie exportate, acestea trebuie să respecte anumite criterii de calitate. În plus, este nevoie de dezvoltarea infrastructurii și logisticii, atât la nivel național, cât și internațional, pentru ca perioadele de tranziție să fie cât mai scurte.
Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct: „Tranzitul de mere din Moldova și până în Кrasnoiarsk durează șapte zile, iar până în Dubai durează 24 de zile, iar pentru India, aproximativ 30 de zile.”
Potrivit managerului de vânzări al unei companii producătoare de fructe din Republica Moldova, Vitalie Obrijanu, anul acesta, prețul pentru export este mai mic față de anul trecut, din cauza suprasaturației piețelor internaționale, dar și a recoltei bogate de mere la nivel mondial. Tot el afirmă că merele pentru export sunt supuse unui control riguros.
Vitalie Obrijanu, manager vânzări, asociaţie de producători: „Mărul trebuie să fie calibrat și să fie uniform. Sunt trei calibre de măr care se consumă în mare parte. Prin urmare cutia trebuie să fie standard de 18 kg poate avea 100-113-125 de mere, nu cu unul mai mult sau unul mai puțin.”
Anul acesta s-au recoltat aproximativ 600 000 de tone de mere, cu 170 000 mai mult față de anul trecut. Potrivit specialiștilor, această se datorează condițiilor climaterice favorabile din acest an, dar și măririi suprafețelor de livezi superintensive, care pot oferi o recoltă de până la 80 de tone de mere la hectar.
Vitalie Obrijanu, manager vânzări, Asociație de Producători: „Pentru unele soiuri de la 40 de tone la altele 60 de tone, asta este și media pe zonă. Cunosc producători care au o recoltă mai bună în acest an, ridicându-se și la 80 de tone, vorbim de livezi superintensive cu sisteme de irigare.”
Potrivit specialistului în siguranța alimentelor și post-recoltă, Andrei Cumpanici, un criteriu important la păstrarea merelor în frigidere este fermitatea. Iar la export, aceasta nu trebuie să fie mai mică decât șapte kg per cm pătrat.
Andrei Cumpanici, specialist siguranța alimentelor și post-recoltă, APM: „Iată vedeți o fermitate de nouă kg. Nouă kg pe cm pătrat este indice de fermitate sau densitate a mărului. Datorită acestui criteriu, mărul este crocant și suculent pentru că fructul nu s-a supramaturat și este la o etapă adecvată pentru consumator.”
În Republica Moldova sunt în jur de 50 000 de hectare de livezi de măr. Anual, din cantitatea totală produsă, sunt exportate în jur de 200 000 de tone.