Anul 2022 se prevede a fi unul productiv pentru plantațiile viticole
Anul 2021 a fost pentru sectorul vitivinicol unul complicat. Din cauza condițiilor climaterice, multe plantații au fost afectate de boli și dăunători. În prezent, vița-de-vie este într-o stare bună, cu unele excepții, a declarat doctorul în științe agricole Vladimir Corobca, în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport”, de la postului nostru de televiziune.
Vladimir Corobca, doctor în științe agricole, ONVV: „Aceste plantații, acum, în primăvară, înainte de tăierea în uscat, au ieșit bine din iarnă. Analizele efectuate demonstrează că pierderea ochiurilor de iarnă variază de la zero până cinci, maxim zece procente.”
În 2021, s-au înregistrat cele mai joase temperaturi din ultimii 5 ani.
Vladimir Corobca, doctor în științe agricole, ONVV: „Anul precedent, 2021 a fost unul din cei mai reci, comparând cu anii precedenți. Comparând cu datele medii multianuale, 2021a fost ceva mai cald, prin prisma sumei temperaturilor efective cu circa 50-150 grade Celsius. Iar comparativ cu anii 2017-2020, anul 2021 a fost mai rece în medie cu aproximativ 200-500 grade Celsius.”
Precipitațiile abundente au afectat serios unele plantații. Iar pentru reabilitarea acestora, viticultorii trebuie să facă anumite lucrări din timp.
Vladimir Corobca, doctor în științe agricole, ONVV: „Este o mică problemă. Plantațiile, care anul precedent au fost afectate grav de către bolile sezoniere, acolo viticultorii trebuie să atragă o atenție deosebită în protejarea acestora chiar începând cu primele tratamente, chiar în faza de dezmugurire a viței-de-vie.”
Însă, chiar și într-un an ploios cum a fost 2021, unele regiuni viticole au fost într-o zonă de risc.
Vladimir Corobca, doctor în științe agricole, ONVV: „Însă, în teritoriu avem plantații, care chiar și în anul 2021, care noi îl considerăm un an cu multe precipitații abundente am avut plantații viticole, care sunt în zona de risc privind asigurarea cu precipitații sau suma precipitațiilor a fost sub 400 mm anual.”
Potrivit lui Vladimir Corobca, 2021 a fost un an foarte lung din punct de vedere a perioadei de vegetație. Căderea frunzelor a început de pe 24 noiembrie, cu câteva săptămâni mai târziu față de 2020.
Vladimir Corobca, doctor în științe agricole, consultant în viticultură, ONVV: „Plânsul în anul precedent a demarat cu 30-35 zile mai târziu. Creșterea vlăstarilor și inflorescențelor a întârziat față de anul 2020 cu 20-26 zile. Înfloritul a întârziat față de anul 2020 cu șase-opt zile. Creșterea boabelor cu cinci-șapte zile. Maturarea bobițelor s-a finalizat cu 20 de zile mai târziu.”
Anul acesta se prevede a fi unul productiv pentru plantațiile viticole, deoarece nivelul de depunere a inflorescenței în ochiurile de iarnă a viței-de-vie este mai mare față de anii precedenți.
Vladimir Corobca, doctor în științe agricole, consultant în viticultură, ONVV: „Sectorul viticol din țara noastră este într-o stare bună în 2022. Vița-de-vie intră bine în perioada de vegetație. Urmează la nivel de specialiști ca să întreprindem măsurile necesare, în special privind protecția viței-de vie-că avem un fond infecțiunile foarte mare.”
În 2022, Oficiul Național al Viei și Vinului își propune de a promova soiurile de viță-de-vie autohtone, precum Fetească, Rară Neagră și Viorica.
Vineri, 8 aprilie, va avea loc Conferința Națională a Filierei Vitivinicole, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele și perspectivele anului vitivinicol 2021, dar și recomandări pentru viticultori în ce privește anul 2022.