Anual, în Moldova sunt înființate 500-700 hectare de nuci

În acest an, recolta este mai bună decât anul trecut cu aproximativ 30 %, a declarat președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova, Oleg Tîrsînă. Nu doar calitatea miezului este înaltă, ci și recolta la hectar îi bucură pe agricultori.

În cadrul unui interviu, președintele Asociației Nucicultorilor a vorbit despre cum a fost acest an pentru domeniu și care sunt următoarele prognoze.

„A fost un an foarte atipic, care a urmat după un an foarte secetos, 2020. Iată, anul acesta, 2021 a venit practic cu o restabilire a nivelului de umiditate, am avut foarte multe ploi, care au însemnat o creștere bună a pomilor și un calibru foarte bun al nucii.”

Agricultorii care au reușit să efectueze tratamentele necesare au avut de câștigat.

Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova: „Calitatea miezului este destul de bună în principiu anul acesta acolo unde s-au făcut tratamente. Și la soiurile care sunt predispuse să facă un soi de calitate bună, precum este acesta Franquette, Chandler, Pescianski, care face un miez foarte bine umplut.”

Anual, în țara noastră, sunt înființate între 500 și 700 hectare de livezi de nuci. Iar structura plantațiilor este total diferită față de acum zece ani. Dacă atunci se sădeau 100 de pomi la hectar, acum, plantațiile sunt mult mai intensive, astfel că, practic, este o dublare a numărului de pomi la hectar.

„Ritmul de înființare a livezilor nu este la fel de dinamic cum a fost în perioada 2006-2015-2016. Am avut o perioadă de mai bine de zece ani cu 1200-1500 de livezi înființate anual.”

Irigarea și fertilizarea copacilor asigură rezultate foarte bune.

Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova: „Ceva de genul 1200-1500 kg la hectar. Avem plantații în care s-a recoltat două tone jumătate. Sunt livezi bine întreținute cu irigare și cu fertilizare.”

Deși anul trecut recolta a fost relativ scăzută din cauza înghețurilor, totuși, la export au mers peste 12 700 de tone de nuci.

Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova: „În Moldova s-au produs anul trecut vreo 14-15 mii de tone de nuci, deci o scădere dublă față de 2019-2018 și chiar până în 2016. Anul trecut a afectat foarte mult producția noastră globală de nuci, iar anul acesta avem o restabilire.”

 Valoarea exporturilor de anul trecut a consituit 120 milioane de dolari.

Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova: „Anul acesta, cu siguranță vom vedea o sumă un pic mai mare, pentru că, în primul rând, avem o producție un pic mai mare și avem prețuri de comercializare ceva mai mari.”

 În acest an, așteptările nucicultorilor sunt foarte optimiste în raport cu prețul de comercializare a nucilor în coajă sau a miezului, care costă în jur de 100-105 lei per kg.

Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova

„Deci, o nucă bună, de la 30-32 mm diametrul, se va exporta de la 2.20-2.30 euro pentru nuca de calitate bună și 2.32-34 sau 2.60-2.70, chiar și 3 euro la export.”

 În Republica Moldova sunt aproximativ 20-22 de mii de hectare de nuci roditori. Țara noastră se află pe locul cinci în lista celor mai mari exportatori de nuci.